Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsen i Stenungsund har själva via länsstyrelsen bett om att få höja kvoten för antalet skyddsbehövande från Ukraina. Detta för att bland annat säkra att de som redan nu bor på anläggningsboendet i Svenshögen får stanna kvar här efter den första oktober. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Kommunstyrelsen i Stenungsund har själva via länsstyrelsen bett om att få höja kvoten för antalet skyddsbehövande från Ukraina. Detta för att bland annat säkra att de som redan nu bor på anläggningsboendet i Svenshögen får stanna kvar här efter den första oktober. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Fler skyddsbehövande från Ukraina får plats i Stenungsund

Stenungsunds kommun får efter beslut från Migrationsverket rätt att ta emot fler skyddsbehövande från Ukraina. Detta efter att själva ha bett länsstyrelsen om att få ta emot fler behövande av tillfälligt boende.

Det meddelade Stenungsunds kommun under tisdagen på sin hemsida.

Beslutet innebär att Migrationsverket nu på kommunens egna begäran ändrar fördelningstalet för Stenungsunds kommun gällande anvisade skyddsbehövande personer från Ukraina från 77 till 150 personer under resten av året. Detta för att bland annat de drygt 120 personer som redan nu bor på det anläggningsboendet som finns i Svenshögen ska kunna bo kvar i stället för att anvisas till en annan kommun.

I dag har Migrationsverket ett avtal med anläggningsboendet i Svenshögen som går ut den 30 september. Ambitionen är nu att kommunen ska sluta ett nytt avtal med boendet från och med den första oktober.

– Vi tycker att det är viktigt att de som bor på anläggningsboendet får stanna kvar och fortsätta att bygga upp sitt nya liv i Stenungsund. Vi har förutsättningarna att ta emot fler personer med skyddsbehov i och med boendet och då känns det rätt och riktigt att göra det, förklarar Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar på kommunens hemsida.

Detta också för att eventuella skolbarn inte ska behöva byta skola.

Riksdagen, som har det yttersta ansvaret för flyktingmottagande, kommer samtidigt inom kort att besluta om en lagändring som i korthet går ut på att Migrationsverket ska få anvisa en kommun att ordna boendeplatser för personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

LÄS OCKSÅ: Ukrainska ungdomar på läger vill bygga upp hemlandet igen

LÄS OCKSÅ: Oppositionsrådet tillbringade tre veckor vid ukrainska gränsen

LÄS OCKSÅ: Viktoria och Olena flydde bomberna – nu säljer de hamburgare i Västsverige

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.