Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Petter Ölmunger är ordförande i den lokala FN-föreningen inom STO och ser fram emot Ulrika Modéers föredrag om FN och de globala klimatmålen. Bild: Jesper Prytz, UNDP
Petter Ölmunger är ordförande i den lokala FN-föreningen inom STO och ser fram emot Ulrika Modéers föredrag om FN och de globala klimatmålen. Bild: Jesper Prytz, UNDP

FN-höjdare med rötter på Åstol håller föredrag från New York

FN-föreningen i STO har lyckats få till ett föredrag med Ulrika Modéer, som är assisterande generalsekreterare i FN och sommarboende på Åstol.
– Hon kommer att tala om hur arbetet med att nå FN:s mål har utvecklats, säger Petter Ölmunger, ordförande i den lokala FN-föreningen.

Att en liten lokal förening som FN-STO får till ett arrangemang som detta är stort, menar Petter Ölmunger, som är ordförande i den lokala FN-föreningen.

Föreläsningen kommer att sändas via länk den 22 oktober direkt från New York. Föreläsaren Ulrika Modéer är assisterande generalsekreterare i Förenta nationerna, FN och chef för UNDP.

– Hon har en lokal förankring i vårt område och det är fantastiskt att hon tackat ja till vår inbjudan. Vid sidan av Åsa Regnér är hon den högst uppsatta svensken inom organisationen. Hon jobbar med utvecklingsprogrammen inom FN, säger Petter Ölmunger.

Vikten av samarbete

FN-förbunden och föreningarna grundades några år efter att FN:s bildades för att skapa en förankring om tankarna bakom den mellanstatliga organisationen Förenta Nationerna inom de breda folklagren.

– Tanken är att vi ska sprida de grundläggande tankarna om demokrati och vikten av att främja internationellt samarbete, säger Petter Ölmunger.

Stadigt växande i STO

Även om FN-föreningen i STO-området är liten så är den stadigt växande.

– När jag själv gick med 2015 var vi ett 30-tal medlemmar och nu har vi ökat till nästan det dubbla.

Han tror att framgången består i att föreningen har hållit fast vid enkla, återkommande arrangemang och att man målmedvetet lyft frågan om ett mer demokratiskt FN. Det har blivit en profilfråga.

– Kortfattat handlar det om att FN som det ser ut i dag styrs av medlemsstaternas regeringar, vilket innebär att majoriteten av ländernas befolkningar är uteslutna. Det är Säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar som har vetorätt. Bristande insyn till exempel, då det handlar om tillsättning av chefer och generalsekreterare är ett problem. Vi tror på en parlamentarisk församling liknande Europaparlamentet.

Hoppas att många deltar

Ulrika Modéer kommer att tala om den globala utvecklingen av FN-tanken som den ser ut i dag. Centralt i föreläsningen är UNDP:s nyckelroll för Agenda 2030, hur världen ska kunna nå de globala miljömål som sattes upp 2015.

– Jag hoppas att det kommer lokala politiker och företrädare för industrin på föreläsningen. Miljö och klimat är i ett akut svårt läge. Det är viktigt att vi får en mer hållbar industri, säger Petter Ölmunger.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.