Kommunals medlemmar protesterade hösten 2018 mot en planerad schemaförändring som de ansåg skulle försämra deras arbetsförhållanden. Så blev det menar fackförbundet Kommunal och anställda som vill se längre schemaperioder.  Arkivbild: Annika Sahlin Ottosson
Kommunals medlemmar protesterade hösten 2018 mot en planerad schemaförändring som de ansåg skulle försämra deras arbetsförhållanden. Så blev det menar fackförbundet Kommunal och anställda som vill se längre schemaperioder. Arkivbild: Annika Sahlin Ottosson

Fortsatt missnöje mot kritiserat schema inom vård och omsorg

Många anställda inom Stenungsunds kommunala vård och omsorg är starkt kritiska till den schemaförändring som infördes för några år sedan. Hälsoschemat som det kommit att kallas är inte bra för personalens hälsa menar flera skyddsombud och 237 personer har skrivit på en lista mot schemat.

ANNONS

Protesterna lät inte vänta på sig när kommunen beslutade införa optimerad bemanning, och med det ett så kallat hälsoschema, inom kommunens vård och omsorg 2018. Avsikten var att med hjälp av effektivare scheman kunna erbjuda heltidstjänster, men många anställda och fackförbundet Kommunal har varit, och är fortsatt kritiska till systemet som de menar förstör personalens fritid.

En av effekterna av införandet av systemet är att personal schemaläggs över fyraveckorsperioder. De vet alltså inte hur de kommer att arbeta längre än fyra veckor i taget.

LÄS MER:Ökar schemaperiod med två veckor för vårdanställda

Anställda och skyddsombud är kritiska till att ledigheten starkt begränsas då det är svårt att planera sin fritid med den korta framförhållningen. Det har blivit så illa att personal uppges må dåligt och vill byta arbetsplats.

ANNONS

Erika Hagberg är huvudskyddsombud inom enheten för funktionshinder och skyddsombud för korttidsboendet Pärlan. För att åter uppmärksamma politikerna på problemet har hon startat en namninsamling mot hälsoschemat.

– Vi vill få inflytande över vår egen tid genom egen schemaläggning och att vi får minst 16-veckorsscheman.

237 personer har skrivit under listan och nu hon vill lämna över till politiken, men hon har svårt att få någon politiker att ta emot den.

– Jag skickade den till hela kommunstyrelsen, men fick bara ett snabbt svar från ett parti. Stenungsundspartiet var snabba på att svara, säger Erika Hagberg.

Olof Lundberg (S) är kommunstyrelsens ordförande. Han menar att politikerna inte kan ta emot listan innan det förts fackliga förhandlingar i frågan.

– Jag vet att det kommit in en namnlista men tar vi emot den ska vi också agera, vilket blir ett problem. Jag förstår de anställdas problem med att ha fyraveckorsscheman, men eventuella politiska beslut kan inte fattas innan fackliga förhandlingar har förts. Är det en önskan att ha längre schemaperioder och man inte kommer fram i de fackliga förhandlingar, då får det sedan stöttas upp av politiken.

Frågan om hälsoscheman har också blivit ett ämne för diskussion i partigrupperna. Olof Lundberg vill inte säga något om Socialdemokraternas åsikt i frågan.

– Vi pratat om det i olika partier och vi har även diskuterat det hos oss, men det kan inte säga något om nu.

Erika Hagberg tycker det är märkligt att politikerna inte vill ta till sig namninsamlingen mot den korta schemaläggningen.

– Anställda är väldigt frustrerade över att det inte blir någon förändring, någon måste lyssna på oss. Man kan fråga sig om det är meningen att arbetsgivaren ska vänta på att man når bristningsgränsen.

Hon pekar på att kommunen riskerar att mista personal som egentligen trivs på jobbet.

– Många tittar efter andra jobb, trots att de trivs i den här kommunen, man vill egentligen vara kvar och det ska man väl ta tillvara på.

Även inom hemtjänsten lider personalen av att ha kort schemaläggning.

– Anställda vill ha delaktighet i schemaläggningen och jag tycker vi borde ha minst 12-eller 16-veckorsscheman, för det är jättesvårt att planera sin fritid som det är nu. Speciellt svårt är det för alla dem som har barn på förskola, säger Birgit Steffensen som är skyddsombud för hemtjänsten.

Genom namnlistan mot hälsoscheman hoppas skyddsombuden ändå på att politikerna ska lyssna på de anställda.

– Vi har försökt kämpa i olika konstellationer för att få en förändring men det är svårt att nå fram, säger Steffensen.

Fackförbundet Kommunal ställer sig bakom namninsamlingsaktionen.

– Alla sätt att organisera, reagera och agera är en del av fackförbundets styrkor. Ju fler medlemmar som höjer rösten, desto tydligare blir effekten, säger Petra Eklund, ordförande för Kommunal STO.

Kommunals lokala sektion har också delat namninsamlingen på sin egen Facebooksida.

– Längre schemaperioder är en avgörande faktor för att kunna kombinera arbets- och privatliv. Det här är en av de viktigare frågorna och som medlemmar tar upp i alla samtal kopplat till jobbet. Man känner att man inte har någon påverkan. Att kunna ha framförhållning är jätteviktigt, säger Petra Eklund.

Under semestertiden läggs också längre scheman.

– Vi har en sommarperiod när arbetsgivaren vill lägga längre perioder, så det är klart att kan man göra det under en speciell period så kan man väl göra det under hela året, säger Petra Eklund.

Kommentarer till protestlistan

”Vi behöver bättre scheman som verkligen är bra för vår hälsa.”

”Få bättre schema-framförhållning. Man kan inte planera något i sitt liv.”

”Trött på att inte ha någon framförhållning och känner mig fången i 4-veckorsschema”

”Stöttar mina tidigare kollegor som gör ett otroligt jobb, på sina respektive arbetsplatser. MEN de måste få en rimlig möjlighet att ha ett liv utanför jobbet. Och de så kallade hälsoschemana möjliggör INTE det.”

”Min fru jobbar så här o det är hopplöst att försöka planera vår fritid. Totalt urusel arbetssituation. Fråga till ledningen: Hade ni accepterat dessa premisser?”

”Detta är ohållbart. Medlemmar i Kommunal förtjänar bättre. Ett liv till att börja med!”

ANNONS