A-traktorernas vara eller icke väcker ständigt het debatt. Polisen upplever dock inte att stöket skulle ha eskalerat på senare tid, snarare tvärtom.
A-traktorernas vara eller icke väcker ständigt het debatt. Polisen upplever dock inte att stöket skulle ha eskalerat på senare tid, snarare tvärtom. Bild: Robin Aron/Arkivbild

Fortsatta klagomål om hög musik från bilar vid torget

Klagomålen om hög musik och nedskräpning av motorburen ungdom som samlas vid torget i Stenungsund fortsätter att strömma in till polisen. Kommunpolisen Ulf Darrell delar dock inte helt uppfattningen om att det skulle vara ett så stort problem som vissa menar.
– Nu får man ju ta i beaktande att det är höstlov, men jag upplever nog snarare att det varit ganska lugnt på senare tid, säger han.

ANNONS
|

Upprepade klagomål om högljudd musik och nedskräpning vid torget i Stenungsund har under sensommaren och hösten fortsatt att strömma in till polisen.

Senast i måndags fick polisen samtal om att ett stort gäng ungdomar ska ha samlats vid torget och spelat hög musik från sina bilar långt in på natten.

LÄS MER:Politiker vill begränsa trafik med A-traktor över Tjörnbron

– Det stämmer att det då ska ha varit en del bilar samlade där vid halv åtta-åttatiden på kvällen. Men vår patrull som då var där och pratade med ungdomarna upplevde inte att ljudnivån var så hög trots allt. De ska sedan också enligt andra vittnesuppgifter till oss ha lämnat ganska snabbt, varefter det ska ha varit lugnt på plats resten av kvällen och natten, säger Margareta Ivarsson, gruppchef för stödservice vid polisen i Södra Fyrbodal.

ANNONS

Lugnare under hösten

Enligt kommunpolisen Ulf Darrell upplever även han och hans kolleger att det faktiskt blivit lugnare i centrum sedan polisen under sensommaren tagit ett samlat krafttag mot de som inte sköter sig.

– Nu får man ju samtidigt kanske ta i beaktande att det är en del bilar ute och rör sig igen, i och med det är höstlov. Men jag upplever nog snarare att det lugnat ned sig väsentligt sedan vi börjat synas mer aktivt och skapa dialog med de förare klagomålen riktas mot, säger han.

Ett fåtal böter

Även om man sedan den första juli nu även får utfärda böter direkt på plats för den som spelar hög och störande musik från en bil, handlar det inte heller om några enorma mängder sådana som utfärdats i STO-områdets tre kommuner sedan dess, enligt Ulf Darrell.

– Jag har tyvärr inte tillgång till en exakt siffra just nu, men det handlar snarare om ett fåtal än ett flertal, säger han.

Ulf Darrell tror också att det i en del fall där de får klagomål om högljudd musik kan vara så att de bilburna ungdomarna helt enkelt skruvar upp volymen en kort stund för att provocera.

– För när vi själva undersökt saken lite mer noggrant har det ofta handlat om att man ganska snart sänkt musiken igen, utan att vi ens behövt säga till.

Svårlöst dilemma

Att de bilburna ungdomarna samlas vid torget är samtidigt ett svårlöst dilemma, menar han.

– Detta eftersom de ju trots allt finns en del bostäder här, men också en parkering nära centrum och exempelvis snabbmatsställen, där ungdomarna förstås vill hänga. För även om vi anlade en parkering långt bort från all bebyggelse, skulle de ju troligen inte vilja vara där, eftersom man i den åldern förstås vill vara mer i händelsernas centrum.

– Så det enda vi kan göra är att fortsätta föra dialog, men faktiskt också göra flygande besiktningar och utfärda böter då det är befogat.

ANNONS