Frågan om kameraövervakning lyftes igen

Det har gått tre år sedan Moderaternas Johan Jönsson lämnade in sin motion om att Stenungsund bör kameraövervaka utsatta platser. Vid förra veckans kommunfullmäktigemöte lyfte han åter frågan.

ANNONS
|

Första gången han tog upp frågan var för snart tre år sedan då han lämnade in motion om att kommunen bör utreda och kontinuerligt arbeta med vilka områden som ska kameraövervakas.

– Jag skrev motionen om kameraövervakning mot bakgrund av att vi då hade stenkastning från bron, bilar som bränts och andra incidenter där kameraövervakning skulle kunnat bidra till att antingen förhindra brott eller vara bevis i utredning av brott.

Lyfte frågan igen för ett år sedan

I april förra året stötte han på igen via en interpellation i fullmäktige, vilket han också påminde om från talarpodiet vid torsdagens möte.

– Efter att vi haft ytterligare incidenter kring vapen i centrala Stenungsund, haft nationella bombstyrkan på besök och fortsatt inte har kameror på plats på de platser vi utrett och i kommunfullmäktige kommit överens om ska vara prioriterade områden.

ANNONS

Tre frågor han ville ha svar på

Han riktade sig därefter till kommunalråd Olof Lundberg (S) och hans majoritetsgrupp:

– När kommer ni som styr se till att kameror finns på plats enligt det beslut vi fattat i kommunen?

Olof Lundbergs svar till Johan Jönsson var att förvaltningen under de senaste två årens omständigheter varit tvungen att prioritera annat.

Olof Lundberg (S)
Olof Lundberg (S) Bild: Annika Sahlin Ottosson

– Som du vet har det varit en pandemi, direkt efter så startade ett krig i Ukraina. Detta har gjort att man blivit tvungen att prioritera om. Kommunen har förberett och är redo att sätta i gång arbetet med de delar vi behöver göra. Entreprenören som ska genomföra själva uppsättningen upp är medvetna om att det är angeläget. Förvaltningen har ett möte med dem i veckan för att diskutera igenom projektets genomförande.

”Arbetas aktivt med det”

Jönsson ville också veta om Lundberg tycker det är rimligt att en motion som skrevs för snart tre år sedan inte är verkställd. Han fick till svar att frågan inte är bortglömd.

– Det arbetas aktivt med det sedan beslutet fattades i kommunfullmäktige.

På en tredje fråga från Johan Jönsson – om Olof Lundberg är beredd att arbeta för att hänvisa till medborgares säkerhet och att införa kameraövervakning utan att begära tillstånd – blev svaret kort och koncist:

– Nej, jag kommer inte jobba för att kommunen sätter upp olagliga kameror.

Feltolkning av frågan

Johan Jönsson gick upp i talarpodiet igen och menade då att Lundberg valt att tolka hans fråga på fel sätt.

– Jag kan tycka att det är anmärkningsvärt att ni väljer att läsa frågan som att jag uppmanar kommunen till att göra något olagligt. När det i egentligen är så att du kan hänvisa till punkt 9, nionde paragrafen i kameraövervakningslagen, där du får lov att sätta upp en kamera utan tillstånd vid trafikfara.

Lundberg gick åter upp på scen för att ge en replik på Johan Jönssons förslag att sätta upp kamera utan att invänta tillstånd.

– Jag är väldigt förvånad över att en sådan här fråga ens kom på tal från ett parti som förordnar lag och ordning, så jag är förvånad att vi ska agera på grunder som absolut inte är lagliga. Den personliga integriteten är så pass hög och du vet att man inte får sätta upp kameror hur som helst.

LÄS MER:Stenkastning mot bilar från gångbro

ANNONS