Fröken Elvis kommer till Stenungsund – för att tolka musikgiganterna

De blandar svenska tolkningar av Elvis och Mozart med egna låtar när de tycker giganterna har missat. Fröken Elvis är på turné och ett stopp på vägen är Surfviken i Stenungsund den 15 juli. Sångaren Camilla Fritzén ser fram emot att komma till Stenungsund och inte minst känslan av att stå på scen igen.
– Har man väl börjat är det svårt att klara sig utan det. Det blir ens knark på något sätt, säger hon om att stå på scen.

ANNONS

Det var först bara tänkt som en enstaka konsert men de insåg snabbt att det var något extra att spela ihop. Så 2015 bildades bandet Fröken Elvis med ambitionen om att fylla en lucka i den svenska musiken – Elvis på svenska.

– Vi märkte att det blev någon slags magi när vi spelade tillsammans. Otroligt roligt och högt i tak och plötsligt plockade folk fram instrument som man egentligen inte hade som huvudinstrument. Vi har räknat till att vi har 15 instrument med oss på scenen nu, det blir mer och mer för varje år, säger Camilla Fritzén som är sångare i Fröken Elvis.

ANNONS

”Mer vispop-jazz än rock’n’roll”

Men att tolka en person som av många betraktas som ”kungen av rock’n’roll” är inte gjort helt utan eftertanke.

– Vi var absolut lite nervösa i början att det på något sätt skulle kunna sticka i ögonen på några. Men grejen är att vi gör något helt annat. Det är akustiskt. Vi har helt andra typer av instrument och det är på svenska. Det är mer vispop-jazz än rock’n’roll.

Och Fröken Elvis tolkar inte bara Elvis utan även andra musikgiganter som Mozart, Bach och Beethoven. Klassikerna blandar de med egenproducerad musik.

– Det kan ju vara så att vi känner att vi saknar någon typ av låt i konserten och då är det ju smidigt att kunna skriva den själv för att fylla ut Mozart och Elvis och det vi tycker att de har missat.

Tillbaka efter uppehåll

Sju år efter grundandet av bandet har de varit på de flesta ställen i landet trots ett längre uppehåll med färre spelningar.

År 2018 bestämde de sig för att ta en paus en period för att producera nytt, men när det var dags att börja igen möttes de av pandemin. Pausen blev därför dubbelt så lång som det var tänkt. I år har turnerandet tagit fart igen och bandmedlemmarna är laddade.

– Ingen konsert är ju exakt likadan utan det är ju någonting som sker bara där och då med just den publiken. Och har man väl börjat är det svårt att klara sig utan det. Det blir ens knark på något sätt, säger Camilla Fritzén.

Vill förmedla glädje

Sommarturnén har precis börjat och ett av de tidigare stoppen är alltså Surfviken i Stenungsund. Camilla Fritzén hoppas att de ska kunna förmedla samma glädje som bandet har på scen.

– Det är en somrig konsert med upptempo och roligt blandat med lite allvar och vackra melodier. Och sen en jäkla massa instrument såklart. Jag hoppas att vi kan smitta med vår spelglädje.

På en tidigare turné har Orust varit ett stopp men att spela i Stenungsund är nytt.

– Det känns lite lyxigt att komma till en ny plats att spela på och det är ju något extra vackert med hela västkusten, säger Camilla Fritzén.

LÄS MER:Här är evenemangen du kan ta båten till i sommar

LÄS MER:Daniel Adams-Ray lockade 800 till skulpturparken

LÄS MER:Beatles, drama och opera när våren hälsas med en baluns

ANNONS