Fregatten fyller 30 år – nu inleds firandet

Lars Lerins utställning för två år sedan. Det är en av höjdpunkterna under Kulturhuset Fregattens första 30 år. Födelsedagsfirandet kommer att pågå under hela 2022.

ANNONS
|

Kulturhuset Fregatten fyller 30 i år. I tre decennier har man kunnat titta på konst, film, och teater. Man har kunnat fika, låna böcker, besöka Molekylverkstan och mycket mer i huset nere vid vattnet i centrala Stenungsund.

Under invigningen den 7 mars 1992 gästades Fregatten av kända artister som Monica Zetterlund och Svante Thuresson.

Lärn invigde

Författaren Viveca Lärn var gudmor till det nya kulturhuset, och den som officiellt invigde byggnaden med att slå en champagneflaska mot fasaden vid ingången.

Sedan blev det rusning.

– Vi hade ju ingen aning om hur många som skulle komma men folk stormade in så fort vi hade öppnat. Ett stort minne, berättar Margareta Östman som var kulturchef i Stenungsund i många år.

ANNONS

Hon är pensionär sedan 2011 och hon var med redan då Fregatten var på planeringsstadiet.

– Vi började planera för ett kulturhus 1986 och redan fem år innan hade vi börjat diskutera frågan. Sten-Erik Lindvall (S), Henning Svensson (C) och Lennart Frennemo (C) var politiker som hade viktiga roller i husets tillkomst, minns Margareta Östman och tillägger:

– Det blev ju dyrare än vad som var tänkt från början, men vi fick i alla fall vårt kulturhus till slut.

En av Fregattens höjdpunkter var i januari 2020 då konstnären Lars Lerin ställde ut tavlor i konsthallen – det som tidigare hette Galleri Koch.

– Det var helt fantastiskt. Vi hade 7 000 besökare på invigningen och 30 000 totalt under utställningen. Mäklare och handlare hade fullt upp eftersom folk ville flytta hit till Stenungsund efter att ha varit på utställningen, berättar Kajsa Finn som varit kultursamordnare i Stenungsund sedan 2018.

Många kändisar

Förutom Lars Lerin så har många andra kändisar figurerat på Fregatten genom åren, bland andra Sven och Stina Wollter, Jonas Gardell, Lill Lindfors, Rickard Wolf, och artisten Fricky.

För att nämna några.

– Jag tycker det är stort att kulturhuset Fregatten funnits i 30 år. Vi får hoppas att det får finnas i 30 år till, säger Kajsa Finn.

Hur ska födelsedagen firas?

– Vi kommer att ha aktiviteter hela året som en del i firandet. Vi kommer bland annat att arrangera Kulturnatta men det blir också utomhusbio och gratisaktiviteter för barn och ungdomar.

ANNONS