Klädbytardagen på Fregatten har anordnats varje år sedan 2011, med undantag för pandemiåret 2020.
Klädbytardagen på Fregatten har anordnats varje år sedan 2011, med undantag för pandemiåret 2020. Bild: Arkivfoton

Fregattens klädbytardag tillbaka: ”Man ska inte slänga kläder”

I hopp om att uppmuntra folk att konsumera mindre för klimatets skull hålls den årliga klädbytardagen på Fregatten i helgen.
– Särskilt när det gäller herrkläder lämnar folk ofta in jättefina nästan oanvända grejer, säger Lillemor Holm.

ANNONS

Ett av de störta klimathoten är människans konsumtion och en stor del av problemet är klädindustrin. För att göra ett par jeans krävs över 6 000 liter vatten och ungefär 1,4 kilo kemikalier.

För att uppmuntra till att hålla nere konsumtionen anordnas nu en klädbytardag av Naturskyddsföreningen i Stenungsund tillsammans med kommunen.

– Det handlar om klimatet. Att inte köpa nytt så fort man vill ha något. Och också om att man inte ska slänga kläder man inte använder men som är fullt dugliga för någon annan. Då kan man byta dem mot något som faller en på läppen, säger Lillemor Holm.

ANNONS

Räknar med tusen plagg

Hon är en av dem som håller i klädbytardagen, på uppdrag av Naturskyddsföreningen, som sker nu på lördag den 2 oktober på Fregatten.

Tanken är att alla som vill, kvinnor som män, unga som gamla, samlar ihop upp till fem klädesplagg som de inte längre vill ha. På förmiddagen kan man lämna in sina kläder på Fregatten och får då biljetter, en för varje plagg. De använder man sedan på eftermiddagen för att byta till sig ”nya” kläder.

– Vi brukar få in närmare tusen plagg och 75-80 procent av dem byter ägare. Vi hoppas kunna nå så många som möjligt och påminna dem om att inte slänga gamla kläder.

Överblivna kläder skänkes

De kläder som blir över doneras till någon av de organisationer som antingen säljer dem second hand eller ser till att de kommer till någon som behöver dem.

Lillemor Holm har själv deltagit på flera klädbytardagar och hittat saker till både sig själv, maken och barnbarnen.

– Mitt favoritfynd är en klänning till mitt barnbarn, men jag har också hittat jeans och en blus och min man har hittat två fina jackor. Särskilt när det gäller herrkläder lämnar folk ofta in jättefina nästan oanvända grejer.

Så här går klädbytardagen till:

  • Ta med max fem hela och rena plagg
  • För varje plagg du lämnar in får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg
  • Inlämning av kläderna sker på Fregatten klockan 9.30-11.00
  • ”Shoppingen” är öppen klockan 11.30-13.00
  • Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna
  • Klädbytardagen är gratis

Källa: Stenungsunds kommun

ANNONS