Frias från misstänkt vansinnesfärd – trots polis vittnesmål

Enligt polisen som tog upp jakten på föraren ska färden på E6 ha gått i uppemot dryga 170 kilometer i timmen. Den åtalade mannen i 20-årsåldern har själv nekat till brott och frias nu av tingsrätten, som menar att bevisningen inte håller.

ANNONS
|

Det var en kväll i början av augusti förra året som en ledig polisman på väg hem blev omkörd av en bil i hög hastighet på E6, i höjd med Spekerödsmotet, södergående. Polismannen har i förhör berättat att bilisten körde så fort att hans egen bil ryckte till när han passerade honom.

Han bestämde sig därefter att träda i tjänst och ta upp jakten på föraren samtidigt som han larmade sina kolleger.

Stoppades vid Stigs Center

Trots att polismannen enligt egen utsago sedan tryckte gasen i botten och accelererade upp bilen i en hastighet av 190-200 kilometer i timmen ska han fortfarande inte ha kommit ikapp föraren innan färden tog stopp i höjd med Stigs Center vid Hisingsbacka där tre polisbilar med blåljus väntade och tvingade den manlige föraren i 20-årsåldern att stanna.

ANNONS

Mannen från Stenungsund åtalades i november förra året, misstänkt för vansinnesfärden, men nekade då till brott.

”Jag vet inte hur hastigheten är uppmätt och litar inte på mätmetoden. Det stämmer inte. Det jag menar är att han (polisen, reds. anm) uppger att han legat i 200 på sin mätare och så fort går inte min bil”, har Stenungsundsbon uppgett i förhör.

Frias från misstankarna

Nu friar även Uddevalla tingsrätt den åtalade mannen från misstankarna, då det enligt tingsrätten inte går att bevisa att han verkligen kört så fort som polismannen hävdat.

Uppgifterna är visserligen bekymmersamma för den åtalade, men då det i målet inte framkommit att det skett någon kontroll av hastighetsmätaren i den privata bil som polismannen använt uppfylls inte de krav som enligt praxis krävs för att mätmetoden ska anses tillförlitlig. Åtalet ska därför ogillas, skriver tingsrätten i sitt domslut.

LÄS MER:Man begärs häktad efter vansinnesfärd på Orust

LÄS MER:Män anmäler varandra efter trafikdispyt i Strandnorum

LÄS MER:Skyllde på förkylning efter vinglig färd – döms till fängelse

ANNONS