Full fart på resandet när restriktionerna tas bort

När nu restriktionerna för vaccinerade tas bort är det många som återgår till arbetsplatsen. Resandet med kollektivtrafiken ökar, men resenärer vill fortsatt försöka hålla ett bra avstånd till andra.

ANNONS
|

Nu på onsdagsmorgonen var det liv och rörelse på Stenungsunds station. Jobbpendlare hastade mellan anslutningsbussar och tågperrongen. På lokalbuss nummer 5 sitter skylten med anvisning om att kliva på via den bakre dörren kvar.

– Vi har inte fått några instruktioner om att de ska tas bort än, men så snart det kommer tas den bort, säger Abdullah Mohammed som kör femman den här morgonen.

Han har varit busschaufför i två år och en stor del av hans tid på jobbet har präglats av få resenärer till följd av pandemin. Han märker nu av att allt fler väljer att åka kollektivt.

ANNONS

– Speciellt den senaste veckan, men de försöker hålla avstånd och jag märker att folk helst inte vill sitta bredvid varandra.

Jag jobbar med ungdomar och det känns fantastiskt att träffas fysiskt

Har ett knep

Katarina Linglander från Ödsmål jobbar på en gymnasieskola i Göteborg. Hon är en av de som kommer resa mer frekvent med kollektivtrafiken nu när restriktionerna tas bort.

– Jag jobbar med ungdomar och det känns fantastiskt att träffas fysiskt. Jag har mestadels jobbat hemifrån under pandemin. Jag åkte en del kollektivt i höstas, men då tyckte jag inte folk skötte sig. Det tog tid innan folk lärde sig att ha respekt för andra och hålla avstånd.

Nu tycker hon att det förändrats och om det är trångt och hon måste sitta bredvid någon har hon ett knep.

– Jag sätter mig lite på kanten och har ryggen mot den andra. Det beror lite på hur det ser ut, annars får man hoppa den bussen och gå istället.

Glad att slippa köerna

Bengt Witte är också från Ödsmål. Han har jobbat mycket på distans men nu är han redo att vara på plats i Göteborg igen.

– Det är jättebra att de släpper på restriktionerna. Det har varit hemskt trist under pandemiåret. Jag jobbar med verksamheter som fått stänga ned. Jag jobbar med kurser och föreläsningar, så jag är glad att det släpper nu och att det håller i sig.

Han försöker hålla avstånd till sina medpassagerare, men sätter inte på sig munskydd.

– Jag har kört bil nästan bil hela året, så nu är det skönt att få slippa köerna. Senaste veckan tycker jag det blivit fler resenärer och man ställer sig hellre än att sätta sig bredvid någon annan, men någon gräns finns det ju, till slut måste man man ju göra det.

Ida Källvik bor i Stenungsund och läser humanistprogrammet på en gymnasieskola i Göteborg. Hon ser fram emot en tid utan restriktioner.

– Det är skönt att det blir vanligt igen som det var innan pandemin, men det kan vara lite trångt på tåget. De senaste dagarna har folk börja sätta sig bredvid varandra igen.

ANNONS