Fullmäktige bjöd på prisregn över engagerade Stenungsundsbor

Tre utmärkelser delades ut vid torsdagens kommunfullmäktige och det var glada pristagare som fick ta emot en prissumma, blommor och politikernas applåder.
– Det är fantastiskt roligt att vi får priset i år. Det är ju ett kvitto på att vi gör rätt, säger Catrin Hulebäck, ordförande i Ucklums hembygdsförening som fick årets kulturstipendium.

ANNONS
|

Föreningen har sedan 2017 satsat på en större öppenhet och förändring. På torsdagskvällen var de på plats för att ta emot utmärkelsen vid årets sista fullmäktigemöte.

– Det är fantastiskt roligt att vi får priset i år. Vi har ju lagt om verksamheten för några år sedan när vi bestämde att vi skulle bli mer öppna, transparenta och välkomnande. Det här är ju ett kvitto på att vi gör rätt, säger Catrin Hulebäck, ordförande i föreningen.

Föreningens satsning på bland annat kulturvandringar har lett till att de ökat sitt medlemsantal markant.

– Vi är cirka 335 medlemmar nu. Det som drar mest är våra tisdagsvandringar, de är väldigt välbesökta. Sedan är våra lördagsinlägg också väldigt populära, säger Catrin Hulebäck, ordförande i föreningen.

ANNONS

Kulturpriset som är på 20 000 kronor delades ut av Linda-Maria Hermansson (C), ordförande för kommunstyrelsens välfärdsutskott.

Belönades gjorde också paret Johanna och David Roskvist som driver butiken Alla barn - second hand Stenungsund. De fick årets miljöpris. Priset fick de ta emot av Olof Lundberg (S), ordförande i allmänna utskottet som utser pristagaren. Han berömde paret för deras hållbarhetstänk:

Olof Lundberg (S)
Olof Lundberg (S) Bild: Annika Sahlin Ottosson

– Det här var ett väldigt spännande år, vi hade sex nomineringar som kom in. Det är första gången som allmänna utskottet var så överens direkt, det var snabbaste gången på de nio år som jag varit med och beslutat om pristagare. Hållbarhet är en väldigt stor del av samhället och därför var det en enkel tilldelning av priset i år.

Paret var märkbart rörda över utmärkelsen när de klev fram för att ta emot priset. David Roskvist menar att de känner sig ärade över att ha blivit utvalda.

– Vi är så tacksamma och ärade att få ta emot Miljöpriset 2021. Priset ger oss inspiration att fortsätta utveckla en hållbar verksamhet och på så vis få fler att få upp ögonen för en hållbar livsstil.

Även kulturstipendiet är på 20 000 kronor och pengarna ska paret använda till att få fler att handla med eftertanke.

– Pengarna kommer gå till just det, att utveckla verksamheten för att få med fler på tåget mot en hållbar livsstil.

Prisades under kvällen gjorde också Stenunge Boulesällskap för föreningens insats på en pandemisäker träffpunkt för äldre.

Motiveringarna

Miljöpriset:

Alla barn second hand Stenungsund uppmuntrar till ökad hållbarhet genom återbruk, riktat till hela familjen. Med fokus på återanvändande och genomtänkt konsumtion ges möjligheten att värna om jordens resurser.

Kulturstipendiet:

För att de levandegör och sprider hembygdens berättelser om historiska skeenden och vardagens människor på ett tillgängligt sätt genom att förena traditionell berättarkonst med moderna uttrycksmedel. Deras veckovisa skildringar på sociala medier får stor spridning både i och utanför kommunen och via sina populära guidade tisdagsvandringar och GPS-koordinater i inlägg lockar de ut människor att uppleva anekdoterna på plats.

ANNONS