Fullt hus i Fregatten - årets julmarknad blev en besökssuccé

En ständig strid ström av besökare. När helgens julmarknad i Fregatten slog upp sina portar strömmade besökarna till.
– Det är jätteroligt att så många hittat hit, säger arrangören Ann-Charlotte Thörn

ANNONS
|

Första lördagen i december återuppstod en tidigare välbesökt julmarknad i Stenungsund. Smyckedesignern Ann-Charlotte Thörn från Stenungsund står bakom arrangemanget och är glad att få dra igång igen efter ett långt uppehåll.

– Pandemin har ju gjort att vi inte kunnat arrangera, men i år kände jag att det skulle gå. Med tanke på hur många som kommit i dag är det lätt att förstå att det funnits en längtan efter arrangemang som det här.

Daniéla målar med lödpennan

Första gången hon arrangerade konst- och designmarknaden var hösten 2017 på Stenungsbaden när 20 hantverkare och designers var på plats. Det blev ett par höst- och vårmarknader på hotellet som var mycket välbesökta. Hon har också arrangerat julmarknad i Fregatten, senast var 2019.

ANNONS

– Det är så många olika typer av utställare här, allt från sillinläggningar till författare och konstnärer. Det är blandningen som gör marknaden så bra.

För Daniéla Rydén var det premiär som utställare. Hon arbetar med trä och med hjälp av lödkolven trollar hon fram fantastiska mönster.

– Jag brukar skissa lite först, sedan tar jag min lödpenna och bränner in motivet. Jag har olika storlekar på stiften till lödpennan, så jag kan göra olika tjocka streck och gå olika djupt ner i träet för att skapa effekter och skuggor.

Brantevikssillen var populär

Något helt annat hade Bengt Illing med sig. Han hade stått hemma i Spekeröd och gjort brynost, äggost, kokat sylt och lagt in sill.

– Brantevikssillen brukar vara populär. Det är ett lite speciellt sätt att lägga in just Brantevikssillen, säger Bengt lite mystiskt.

För Lisa Hult Sandgren är det inte sill utan fåglar som gäller. Hon är konstnär och illustratör, verksam på Orust som målar djur och natur i akvarell. Lisa har ett stort intresse av fågelskådning och naturupplevelser vilket speglas i hennes konst.

– Jag har inte bara fåglar, säger Lisa och visar upp en vacker tavla på en isbjörn.

Att julmarknaden var ett efterlängtat inslag efter pandemin vittnar besökaren Kerstin Karlsson om. Hon hade åkt från Kode för att fynda unika julklappar.

– Det är så roligt att något äntligen händer efter pandemin och här finns så mycket fint så jag hittar säkert mina julklappar.

ANNONS