Förskolebarn fick efterlängtat besök av björnfamilj

Förskolebarnen på Getskärs förskola i Stora Höga fick under onsdagen efterlängtat besök. Uppradade på sittunderlag på gräsmattan i solen väntade de otåligt på gästerna, Lilla Björn och Morfar Björn, som kom på besök med en väska full med sagoböcker.

ANNONS
|

Förväntan låg i luften inför det stundande besöket av björnfamiljen, alias Lotta Holmlund och Ulrika Groth från biblioteket, som välkomnades unisont av barnen när de anlände till förskolan.

Förskolebarnen var också väl förberedda inför besöket där de tillsammans med den för dagen pälsklädda bibliotekarien och litteraturpedagogen först pratade om vad man kunde tänkas behöva ha med sig om man skulle ut för att leta efter ”Den sista utposten”, som titeln på boken de sedan fick också heter.

Fått testa på vildmarksliv

Boken är skriven av bilderboksförfattaren och illustratören Cecilia Heikkilä och sedan i höstas har den blivande förskolegruppen, som till hösten ska börja skolan, både fått djupdyka i berättelsen om björnfamiljen, samt själva fått testa på vad de tar sig an när de ger sig ut på upptäcktsfärd i världen.

ANNONS

– De har tillsammans med oss pedagoger bland annat fått prova på att sätta upp tält och resa vindskydd, men också att leta sig fram med karta och kompass. De har också byggt kojor och egna båtar av pinnar för att på låtsas kunna resa med björnfamiljen på deras äventyr, berättar förskoleläraren Heidi Nord.

– Vi har också målat mycket och barnen har även skrivit egna dikter som nu under våren kommer att finnas med på en utställningen på biblioteket på kulturhuset Fregatten, fortsätter Lotta Holmblad, förste förskolelärare på Getkärs förskola.

Utställning hela sommaren

Totalt har 340 förskolebarn i kommunen sedan i höstas fått delta i samma projekt, och nu under våren sedan fått besök av Lotta Holmlund och Ulrika Groth som med sin väska kommit för att dela ut ett alldeles eget exemplar av boken till barnen.

Med stor förtjusning tog barnen på Getskärs förskola, nu som sista förskola ut, emot sina sagoböcker och började sedan bläddra intensivt i böckerna.

Senare i maj är också tanken att förskolebarnen under en heldag ska ut på ännu mera äventyr på den årligen anordnade ”skogen runt-dagen”, där slingan i år passande nog också knyter an på bokens tema.

Barnens teckningar och dikter kommer från den första maj och hela sommaren samtidigt finnas uppsatta på utställningen på biblioteket där även ett rum i lekmiljö kommer att byggas upp med sagofigurer ur ”Den sista utposten”.

ANNONS