Går för den goda sakens skull – nästan vid insamlingsmålet

Benny Dahl som själv mist sin livskamrat i cancer har sedan tidigare samlat in 280 000 kronor till Barncancerfonden genom att anordna promenader under namnet Walk of hope. Nu går han och 22 kompisar vidare men den här gången för hjärtsjuka barn och målet på insamlade medel är nästan nått.

ANNONS
|

Tillsammans med andra lokala eldsjälar samlar Benny Dahl, som är teamledare, via insamlingsprojektet Walk for life in pengar till Hjärtebarnsfonden. Målet sattes till en kvarts miljon och gruppen är nära att nå det.

Vi möter upp dem vid Mariagården och den här eftermiddagen har solsken bytts ut mot ett ihållande och kallt regn som piskar in i sidled.

– Vi är 23 personer i gruppen, men i dag blir vi nog tolv som går, en del jobbar kanske eller har andra förhinder, jag vet inte hur mycket regnet har att göra med att inte alla kommer, säger han och skrattar.

ANNONS

Anledningen till att Benny Dahl hoppade på insamlingsprojektet var att han har vanan att genomföra insamlingar och att han fick en direkt förfrågan från Hjärtebarnsfonden.

– Många av de som jag fått med känner jag, också har jag ju ordnat många olika vandringar som Stenungsund vandrar. Innan pandemin kom fått hade jag 40-50 personer som gick med mig. När jag fick förfrågan från Hjärtebarnsfonden visste jag att det skulle bli lätt att fylla en grupp och det gjorde vi.

Bil efter bil rullar nu in på parkeringen vid Mariagården och gänget börjar bli fulltaliga och redo att trampa iväg medan Benny fortsätter att berätta om projektet.

– Vi jobbar tillsammans med insamlingen av pengarna. Jag är teamledare här i Stenungsund, totalt är vi 93 personer i fyra grupper, varje grupp har som mål en halv miljon och vi är redan över en miljon alla fyra grupper ihop.

De ska den här dagen gå Hälsans stig på fem kilometer för målet med friskvårdseventet, förutom att samla in pengar, är att de sedan ska gå en sträcka längs pilgrimsleden Camino de Santiago.

– Vi tränar tillsammans och vi har lagt upp 20 tillfällen under året som vi ska träna inför att avsluta med pilgrimsvandringen. Då vi ska vandra 2,5 mil om dagen i fem dagar längs den franska delen så vi behöver träna så vi klarar av det. Vi ska gå de sista 11,5 milen av sträckan. Vi är fyra grupper i Sverige som går olika leder och vi möts i mål, berättar Benny Dahl.

En av de som är med på torsdagens vandring är Anneli Brodin från Ödsmål.

– Det känns roligt att kunna bidra och samla in pengar och sen tycker jag det är väldigt trevligt att komma ut och vandra med den här gruppen. Vi gör ju lite en del vandringar och då får man se lite olika platser man kanske inte varit på. Och vi har en go stämning helt enkelt.

Det har gått riktigt bra insamlingsmässigt för Stenungsundsgänget där också två personer från Kungälv och två från Uddevalla är med.

– Vi har fått ihop 232 000 kronor hittills. Pengarna har vi fått in genom att leta sponsorer och vi har fått 21 som är med och sponsrar. Närmast på tur står en föreläsning med Christer Olsson, där vi tillsammans med Hogia har en digital sändning. Där räknar vi också med att få in lite mer pengar eftersom det kostar hundra kronor att vara med. Vi har ju lyckats få Christer som en av nordens mest bokade föreläsare att ställa upp gratis.

Gruppen har fler aktiviteter inplanerade framöver.

– Ja bland annat en av mina favoritaktiviteter, en vandring i Nösnäs längs elljusspåret i april. Sedan har vi ett bangolfjippo i maj på Surfviken och en försommarfest i maj på samma ställe. Vi diskuterar också ett spinningevent och eventuellt en padelturnering.

Hjärtebarnsfonden

En riksomfattande, oberoende intresseorganisation som sedan 1975 arbetar för att ge röst åt hjärtebarnen och deras familjer och därmed synliggöra och förbättra deras livssituation.

Hjärtfel är den vanligaste medfödda missbildningen.

Varje år föds omkring 2 000 barn med fel på sitt hjärta. Det kan röra sig om allt från mindre hål som växer igen av sig själv till livshotande situationer som kräver omedelbar operation.

I Sverige lever i dag 80 000 personer med medfött hjärtfel, 30 000 av dem är barn.

Walk for Life:

Ett friskvårdsevent som kommer att finnas på många platser i Sverige. Målet har varit att under 2021 och 2022 starta fem lokala ”Walk4Life”-team där varje lokalt team har som mål att samla in minst en kvarts miljon kronor till Hjärtebarnsfonden.

Alla deltagare tränar tillsammans och genomför olika aktiviteter med sitt Team och i september 2022 vandrar teamet delar av Pilgrimsleden Camino de Santiago.

Källa: Hjärtebarnsfonden

ANNONS