Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Graffitikonstnären bytte sprayburk mot tuftpistol

Jonathan ”Ollio” Josefsson är mest känd som graffitikonstnär, men arbetar även med så kallad tuftning och måleri. I våras var han med i SVT:s Designhistorier och berättade om hur han översätter sitt formspråk från graffitin till sina textilier. Nu är Göteborgskonstnären aktuell med en kommande utställning i Stenungsunds konsthall.

Här kommer Jonathan ”Ollio” Josefsson från och med lördagen den 9 oktober till och med den lördagen den 20 november att visa upp både måleri och textil konst i form av tuftade mattor, målade dukar och andra färgglada experiment.

Det abstrakta är viktigt för honom, berättar konstnären som därför helst inte själv vill skriva någon på näsan om vad hans verk föreställer.

– Detta eftersom min egen bildvärld är ganska abstrakt och jag gillar att jobba spontant med olika mönster och färgkombinationer för att skapa en ofta ganska detaljerad bild där man också kan hitta flera bilder i bilden.

Har gjort flera muralmålningar

Formspråket har han hämtat från sin bakgrund som graffitikonstnär, en konstart som han fortfarande ömmar för och utövar. Jonathan ”Ollio” Josefsson har till exempel gjort flera stora muralmålningar i olika städer och kommer inför utställningen i Stenungsund även att måla ett verk på plats.

– Jag håller även på med en del andra offentliga gestaltningar och samarbetar här bland annat med en skola i Laholm och ett äldreboende i Eskilstuna. Nu under hösten ska jag även måla en tunnel i Stockholm, berättar han.

Bild: Jonathan "Ollio" Josefsson
Bild: Jonathan "Ollio" Josefsson

Men efter att ha utbildat sig vid Högskolan för design och konsthantverk (HDK) fattade han även tycke för att arbeta med olika tekniker i textilier, som så kallad tufting av mattor, då man med en speciell pistol för ändamålet skjuter garnet från baksidan in i mattan för att skapa mönster och lugg.

Pågående utställning i Kina

– Jag tror att det är för att det påminner lite om att jobba med graffiti. Det känns nästan som att måla med sprayfärg och är ett mer fritt skapande än att till exempel hålla på med vävning, säger Jonathan ”Ollio” Josefsson, som sedan 14 år tillbaka arbetar heltid som konstnär i sin ateljé vid Konstepedimien i Göteborg.

Jonathan ”Ollio” Josefsson är just nu även aktuell med en pågående utställning på Hong art Museum i Chongqing i Kina som öppnade den 23 september.

– Det är en samlingsutställning med verk av olika europeiska konstnärer, där jag finns representerad med tio av mina verk, berättar han.

Jonathan ”Ollio Josefesson har tidigare även ställt ut i bland annat Göteborgs, Kungsbacka och Luleå konsthall, samt Eskilstuna konstmuseum och Passagen i Linköping.

Jonathan ”Ollio” Josefsson framför en av sina muralmålningar, denna vid Kommersen i centrala Göteborg. Bild: Privat
Jonathan ”Ollio” Josefsson framför en av sina muralmålningar, denna vid Kommersen i centrala Göteborg. Bild: Privat

Kringarrangemang vid den kommande utställningen:

Lördag 9 oktober kl 12: Vernissage och konstnärssamtal, begränsat antal platser.

Onsdag 20/10 kl 19: Guidad visning i konsthallen, bokning www.nortic.se

Tisdag 9/11 kl 11: Bärselevisning med babymåleri, gratis! Bokning via [email protected]

Lördag 20/11 kl 15: Slow Art-visning då besökarna välkomnas att möta och betrakta utställningen under lugn tystnad. Därefter inbjuds till samtal och utbyte av tankar och reflektioner kring upplevelsen. Bokning www.nortic.se

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.