En elev har stängts av från undervisningen sedan denne uttalat hot mot en lärare på Nösnäsgymnasiet.
En elev har stängts av från undervisningen sedan denne uttalat hot mot en lärare på Nösnäsgymnasiet. Bild: Moa Edstam

Gymnasieelev polisanmäld och avstängd efter hot mot lärare

Efter en serie av incidenter uttalade så eleven på Nösnäsgymnasiet hot mot sin lärare. Händelsen är polisanmäld och eleven är avstängd tills efter höstlovet. Läraren uppger sig må mycket dåligt av händelserna.

ANNONS
|

Det var vid en lektion i början av oktober som det uppstod en incident inne i ett klassrum. Dagen innan hade elevhälsoteamet fattat beslut om att flytta om bland elevernas platser i klassrummet för att komma tillrätta med en stökig situation. Eleven var vid tillfället sen till lektion och regerade negativt på omflyttningen. Enligt den interna tillbudsanmälan ska eleven ha fått ett utbrott och skrikit åt läraren. Både i klassrummet och utanför i korridoren där läraren försökte lugna ned situationen med eleven.

Enligt Niclas Brattefors, verksamhetschef Nösnäsgymnasiet, är det en vanlig åtgärd att låta flytta om i klassrummet när det är stökigt i en klass.

ANNONS

– Det gör vi ofta när det är lite oroligt i en klass. Då sätter vi in fasta placeringar för eleverna. Det kan också vara i syfte att eleverna inte ska gruppera sig, då det är inte bra för dem eller för klassen gällande studiero. Man gör oftast det i samråd mellan kurslärare, mentor och elevhälsoteamet.

Enligt interna anmälan har eleven uppvisat stora svårigheter att acceptera tillsägelser och acceptera att läraren är ledaren i klassrummet.

Läraren känner sig utsatt

Läraren uppger vidare att det varit fortsatt problem med eleven och några andra av dennes klasskompisar. Läraren ska ha känt sig utsatt. Vid den senaste händelsen uppger en lärarkollega att eleven uttalat hot mot läraren, vilket har polisanmälts.

Hur pass allvarligt ser ni på det här?

– Vi ser väldigt allvarligt på det. Det är en serie av händelser i ärendet, säger Brattefors.

Var drar ni gränsen för vad som är acceptabelt?

– Det jättesvårt att avgöra, men när vi ser att det går ut över elevernas studiero, då måste vi agera. Det är också en arbetsmiljöfråga, lärarens arbetsmiljö måste vi säkra upp. När det gäller den som utsatts så är det uteslutande utifrån dennes upplevelse. Vi måste agera på att den upplever det som en kränkning.

Hur vanligt är att ni gör polisanmälan?

– Det är otroligt sällan. Men när det gäller händelserna du frågar om i det här ärendet så har det varit väldigt stökigt en tid, säger Niclas Brattefors.

En intern utredning har inletts på skolan och åtgärder som påbörjats är samtal med medarbetare, samt samtal och möten med med elev och vårdnadshavare. Ansvarig rektor har även följt upp situationen med mentor och arbetslag.

ANNONS