Hästintresset ledde Maria till drömjobbet

För Maria Gustafsson blev utbrändheten i slutändan en väg till något bra och det var kärleken till en halvblind islandshäst som gav henne lust och kraft igen. Sedan två år tillbaka driver hon tillsammans med en vän ett företag där de jobbar mot just den hästrasen.

ANNONS
|

Drömmen om att få jobba med det hon älskar, islandshästar, förverkligades efter en lastbilstur med häst till Borås. Sedan två år tillbaka driver hon och vännen Mia Löjdahl företaget Draumhestar. I verksamheten ingår bland annat en webbshop och fysisk försäljning och utprovning av sadlar. För Maria Gustavsson som är den aktiva utåt i företaget ingår också transporter av hästar.

– Mia (Löjdahl) har i huvudsak hand om pappersarbetet, men hon är med ute också ibland. Vi var nyss med på hästeventet Tölt on ice i Halmstad arena med en egen företagsmonter, berättar Maria.

Vändningen började med Baldur

Men historien började egentligen med en islandshäst med bara ett öga. När Marias dotter Nova var i fyraårsåldern för åtta år sen fick hon börja rida en shetlandsponny. I samma stall stod en gammal islandshäst som hette Baldur.

ANNONS

– Jag hade gått i väggen då och mådde inte så bra. Jag pratade med ägaren och han sa att Baldur behövde någon som mig som brydde sig om honom. Jag red inte alls i början utan umgicks bara med honom. Han var faktiskt den som hjälpte mig upp ur sängen vissa dagar.

Den halvblinda hästen hade inte bara fått henne att må bättre, utan även väckt hennes hästintresse på riktigt. Sedan dess har hon haft islandshästar i sin närhet. Det var också det intresset som gjorde att hon fann en ny vän.

Blev medryttare till Marias häst

– Jag lärde känna Mia på en ridskola. Efter min lektion kom tävlingsryttare och jag tyckte det var kul att titta på när de red. Jag började då pratade med Mia som var med i gruppen och vi fann varandra. Jag kom sen till en punkt när jag behövde en medryttare till en häst jag hade som var ganska osäker och svår. Det behövdes en stabil och duktig ryttare och då ringde jag Mia.

Hon svarade ganska direkt nej eftersom hon är en upptagen person berättar Maria.

– Mia har väldigt många järn i elden så hon sade nej. Sen berättade hon för sin man att hon just sagt nej till att bli medryttare och då frågade han om hon var tokig, det var ju precis det här hon ville och behövde.

Mia Löjdahl kom på bättre tankar, kom och provred, blev medryttare och en tid senare köpte hon hästen av Maria.

Kläckte idén under transport av häst

De två ryttarna utvecklade under tiden en djupare kamratskap som sen ledde till att de skulle bli affärspartners efter den där resan till Borås. Maria som har lastbilskort skulle köra Mias häst som skulle på betäckning.

– Jag körde hästlastbilen och då sa Mia till mig; ”det här skulle du ju kunna jobba med”. Jag tittade på Mia och svarade att ja, det skulle jag kunna. Jag har ju kört plast som truckförare innan, men det är bra mycket roligare att köra hästar. Jag har dessutom ADHD och det tar inte så lång tid för mig att tänka igenom saker. Och Mia är likadan som mig även om hon inte har någon diagnos, inte på pappret i alla fall, säger Maria och skrattar.

Hon försörjer sig nu på sin och vännens affärsidé att sälja tjänster och varor till människor med samma passion för islandshästen.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra jag och Mia. Vi vågar satsa och tycker detta är jätteroligt. Varje dag jag vaknar är jag nu glad och har massor av energi.

Ofta på sadelutprovning

Hon jobbar gärna oregelbundna tider och på annandag påsk var det dags för sadelprovning i stall Tofta i Kungälv. Här väntade ridinstruktören och nationelle islandshästdomaren Johannes Larsson och hans vän Emma Bondelid på att få testa sadlar.

– Jag har varit ute hos dem en gång redan och nu har jag med mig några andra varianter och ett nytt märke som de ska få prova, säger Maria när vi åker mot stallet i företagets pick up.

De bägge ryttarna fick också tillfälle att prova ett nyintaget sadelmärke under gassande sol i paddocken.

– Jag är helt säker på att det är den jag bestämde mig för senast som jag ska ha, säger Emma Bondelid som under ridpasset hunnit känna efter vilken som kändes bäst för henne.

Johannes Larsson var lite mer tveksam till ett köp då han inte riktigt funnit sig tillrätta i sadeln.

– Jag avvaktar kanske lite, jag har ju ändå tre sadlar sen tidigare.

Han erbjuds av Maria att få behålla en av sadlarna ett par dagar för att kunna testa under en lite längre period.

Träningsband högt på försäljningslistan

Även om sadlarna säljer bra, så är den riktiga storsäljaren är ett träningsredskap för hästar.

– Bungeeband är ett träningsystem från England. Det är till för alla hästar och det är dem vi säljer mest av just nu. Det är ett gummiband som hästarna har runt magen och bakbenen. Bandet aktiverar magmusklerna vilket också stärker ryggen. Det här kan användas som rehab också, då föreskriver veterinärer det på recept. Vi är de första och enda som tagit in det här träningsredskapet och det är jättepopulärt. Vi människor tränar ju också med gummiband så det är klart att det är bra för hästar med.

Företaget som har knutit några profilryttare och ett antal influencers på Tiktok till sin verksamhet har också sex hästar, en hästtaxi och ett arrenderat stall i Stora Höga. Just nu planerar de även för att utöka verksamheten med turridning.

– Men vi behöver lite fler hästar för det innan vi kan dra igång, säger Maria Gustavsson.

ANNONS