Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Här är trygghetspunkterna i Stenungsund – om det blir kris

Det ska finnas information, vatten och kanske även möjlighet att värma sig. Stenungsunds kommun har skapat elva trygghetspunkter runt om i kommunen.
– En trygghetspunkt kan behövas vid till exempel ett större strömavbrott eller en omfattande vattenläcka, säger kommunens säkerhetssamordnare Dennis Salenborn.

Fregatten, Ekenässkolan och Stora Höga skolan har en sak gemensamt, de är alla trygghetspunkter i Stenungsunds kommun. Totalt finns det elva trygghetspunkter i kommunen, även en på Stora Askerön.

– En trygghetspunkt är en plats för att få information, men också en plats som ska kunna fungera som en samlingsplats och ge möjlighet till värme, vatten, mat och kommunikation, säger kommunens säkerhetssamordnare Dennis Salenborn.

FRG hjälper till

Som en avslutning på internationella krisberedskapsveckan aktiverades en av de elva trygghetspunkterna; Stenungsunds kommun var under lördagen på plats tillsammans med Frivilliga Resursgruppen (FRG) utanför Fregatten som är trygghetspunkt 1 i kommunen. På plats fanns Bruno Kindström, aktiv inom Civilförsvarsförbundet och en del i Frivilliga resursgruppen.

– Förr fanns det hemskyddsområden i kommunerna, det var 13 i Stenungsund, men de är borta sedan länge, nu är det istället en hemskyddsorganisation, säger Bruno.

Frivilliga Resursgruppen (FRG) samlar frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå. FRG finns i 155 kommuner, varav Stenungsund är en av dem. I dag finns det en hemskyddsorganisation (HSO) i Stenungsund som en del i kommunens krisberedskap och beredskapsorganisationen är bemannad av FRG.

Plats för samhällsstörning

– Trygghetspunkter finns i många kommuner. Tjörn har till exempel fem trygghetspunkter. Tanken är att det på olika platser i kommunen ska finnas platser dit människor kan söka sig vid någon form av samhällsstörning, säger Bruno.

En trygghetspunkt aktiveras vid en samhällsstörning, extra ordinär händelse eller höjd beredskap som exempelvis allvarliga olyckor, oväder eller krigsfara. Det kan handla om att ge kommuninvånarna krisinformation, leverans av dricksvatten, mat, värme eller erbjuda en plats att sova.

– Informationen om att en trygghetspunkt är öppen går ut via webbplatsen, sociala medier. Informationen kan även gå ut via tjänsten VMA – Viktigt meddelande till allmänheten. Och via Sveriges radio P4, säger Dennis Saleborn.

På kommunens trygghetsplatser kommer det sättas upp informationsskyltar så det ska vara lätt att veta var platsen finns.

– Det blir en mindre skylt på hörnet här på Fregatten och likvärdigt på de övriga platserna.

Elva hemskyddsområden med trygghetspunkter

Hemskyddsområde 1: Kulturhuset Fregatten

Hemskyddsområde 2: Skolhuset på Stora Askerön

Hemskyddsområde 3: Ekenässkolan

Hemskyddsområde 4: Svenshögens föreningslokal

Hemskyddsområde 5: Stenungskolan

Hemskyddsområde 6: Kristinedalskolan

Hemskyddsområde 7: Kyrkenorumskolan

Hemskyddsområde 8: Ucklumskolan

Hemskyddsområde 9: Hallarna skola

Hemskyddsområde 10: Stora Högaskolan

Hemskyddsområde 11: Jörlandaskolan

LÄS OCKSÅ: Maggie en av många frivilliga kring släckningsarbetet

LÄS OCKSÅ: Äldreboendets skyddsrum ska vara redo på 48 timmar

LÄS OCKSÅ: FRG avslutade årlig kriskampanj

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.