Här bekantar sig barnen med natur och hav

Ödsmåls Kappseglingsklubb har inte bara seglarskola, utan även havssimskola på somrarna. Här får barn lära sig vattenvana och att simma i naturen, något som lockar kommunens barn, såväl som dess yngre sommargäster.

ANNONS

Under årets kanske varmaste sommardag har Söskärs badplats fyllts av badgäster redan klockan 10 på morgonen. Här samlas också ÖKK:s havssimskola, dess elever och lärare för att påbörja dagens lektion. Först på schemat är nybörjargruppen som med flytdynor fastspända runt magen hoppar i vattnet en efter en på ledarnas uppmaning.

Pia Witte är ordförande i föreningen sedan två år tillbaka. Med söner som har varit aktiva i ÖKK var hon för två år sedan en av många som var med och räddade upp föreningen då intresset höll på att försvinna. För få elever och för få engagerade i dåvarande styrelse gjorde att föräldrar och barn som ville ha kvar klubben satte upp planscher på skolor för att locka folk till klubben. Den sommaren ökade antalet elever till drygt 80, i år är det över 90.

ANNONS

– Och så har vi detta otroligt starka och härliga gäng med oss, säger Pia och pekar bort mot dagens simlärare.

De brukar vara sex lärare och runt tio elever per grupp. Lärarna bär våtdräkt för att klara av arbetsdagen i vattnet. Tre lärare är i vattnet med eleverna och de tre andra står på bryggan för att ha översikt men också sällskapa de barn som inte vågar sig i.

Anna Lönngren gör sin sjätte sommar som simlärare på havssimskolan. Som sextonåring gjorde hon sin första sommar på havssimskolan och blev anställd via kommunens feriearbete. Hon är den i gruppen av lärare som har störst ansvar, på grund av den långa erfarenheten. Där finns också två som är nyutbildade av Svenska Livräddningssällskapet och tre assistenter som hjälper till. Varje morgon samlas de för att planera dagen och lektionerna med de olika grupperna.

– Det är ett roligt jobb. Jag gillar att jobba med barnen och att få vara utomhus, förklarar hon.

Havssimskolan har varit aktiv under tre av sommarens veckor, vecka 26 till 28. Därefter tar utomhussimskolan i Talbo över som har från vecka 27 till 30. Uppdelningen beror på kommunens feriearbetarperioder och samtliga simlärare har fått jobbet via just kommunens feriearbete. Planeringen för sommarens simskola drogs däremot igång redan i januari av kappseglingsklubbens styrelse.

Med havssimskolans utsikt bort mot seglarskolan vill föreningen ha en röd tråd mellan deras två olika verksamheter. De hoppas att barnen som först lär sig att simma så småningom ska gå över till seglarskolan.

Pia Witte förklarar att fördelarna med havssimskola är att barnen ska bli simkunniga i den naturliga miljön bland tång, maneter och krabbor. Är det en dag med dåligt väder ligger mycket fokus på att bara leka i vattnet, titta på vågorna och naturen.

– Om barnen så småningom ska bada själva i havet så är de mer förberedda om de också lärt sig simma i det. Här finns sånt som de inte stöter på i en pool, tillägger Anna Lönngren.

ANNONS