Här fyller eleverna sina garderober hållbart: "Hittat asfeta byxor"

En klädbytardag på Kristinedalskolan blev ett populärt inslag i undervisningen. Hållbar utveckling ingår i skolans kursplan.
– Vi pratar mycket med våra elever om hållbarhet. Eftersom det här är gratis har man inget att förlora. Man kan kosta på sig att prova en ny stil, till exempel, säger Sonja Aggerholm Olausson.

ANNONS

I fredags vandrade elever och lärare ut och in genom dörren till skolans bibliotek, som för dagen var fullproppat med kläder av olika slag. Årskurserna 6-9 tog chansen att på skoltid uppdatera sina garderober.

Några engagerade lärare ligger bakom initiativet.

– Att byta kläder med andra i stället för att köpa nytt bidrar till en hållbar utveckling. Det ingår i våra kursplaner att jobba med det, säger Sonja Aggerholm Olausson, drivande i projektet.

Egentligen skulle klädbytardagen blivit av redan förra året, men genomförandet sköts upp på grund av pandemin.

Även nya kläder

I över ett års tid har Sonja Aggerholm Olausson och andra lärare samlat ihop kläder. Mycket har skänkts av vänner och bekanta.

ANNONS

– Men vi har även fått osålda kläder från butiker, till exempel när affären Dixon las ner, säger Liselott Kantling, slöjdlärare på skolan.

Principen för Kristinedalskolans klädbyten går ut på att alla som vill hämta klädesplagg också måste lämna in några kläder, så att det sker ett utbyte.

Inga pengar är inblandade i processen.

– Eleverna har lämnat in kläder de inte använder eller som blivit för små. De får lämna in vad som helst och hämta andra plagg helt gratis, fortsätter Liselott Kantling.

För miljön

Hållbarhet innebär inte bara gratis garderobförnyelse. Minskade transporter och förlängd användning av kläder gynnar framför allt miljön genom minskad energiförbrukning.

Många hittade något de gillade på galgar och i lådor.

Sonja Aggerholm Olausson har tidigare tillsammans med Naturskyddsföreningen arrangerat klädbytardagar i kulturhuset Fregatten och är glad över gensvaret på Kristinedalskolan. Men hon är inte särskilt förvånad:

– Vi pratar mycket med våra elever om hållbarhet. Eftersom det här är gratis har man inget att förlora. Man kan kosta på sig att prova en ny stil, till exempel!

Vissa gjorde rejäla fynd:

– Några funderar och kommer tillbaka in i lokalen. En tjej hittade ett helt skidställ, berättar läraren Caroline Idengren.

Handlar på nätet

När alla som lämnat in kläder hade hämtat det de ville ha var det fritt fram för övriga elever att titta runt bland det som blev över.

Flera elever säger att de handlar mycket på internet och inte vet hur långt kläderna de beställer verkligen transporteras.

Några har tidigare handlat second hand:

– Man kan få tag på bra grejer! Jag har hittat asfeta byxor i sådana affärer, säger Isak Plantin, årskurs 8.

Kläder som inte längre används hamnar inte heller direkt i soporna.

– Hemma brukar vi ge kläder vidare till mindre släktingar eller lämna in dom på återvinningen, förklarar Linus Simonsson, också årskurs 8.

ANNONS