Här välkomnas asylsökande till Svenshögen igen

Det är nästan på dagen fyra år sedan Svenshögens asylboende avvecklades senast. Nu öppnar far och son Nikunen upp sin enorma anläggning för tredje vågen av flyktingar sedan kriget på Balkan.

ANNONS
|

Om väggar kunde tala skulle det 112 år gamla sanatoriet och asylboendet i Svenshögen nog ha både det ena och andra att berätta. Efter att ha avvecklat asylboendet i mars 2018 efter den senaste flyktingkrisens start 2015, har huset härbärgerat hyresgäster under regi av Harri och Andreas Nikunen som äger fastigheten och verksamheten.

Den här tisdagsmorgonen serveras den femte frukosten sedan första busslasten med asylsökande från Ukraina anlände till Svenshögen i förra veckan. Vid borden sitter kvinnor i olika åldrar med barn och barnbarn. Vi sätter oss längst ned i den stora matsalen.

Kan ta emot 150 personer

– Vi brukar hålla oss lite på avstånd så här i början, säger Andreas Nikunen som varit med som platschef för boendet under den förra flyktingvågen.

ANNONS

Han och Harri Nikunen har nyss fått i uppdrag att leverera plats för omkring 150 asylsökande och precis som förra gången är uppdragsgivaren Jokarjo AB som ägs av Bert Karlsson.

Bert Karlsson, här vid tidigare tillfälle på Ursands camping, är vd för Jokarjo AB som har beställt platserna vid Svenshögens asylboende.
Bert Karlsson, här vid tidigare tillfälle på Ursands camping, är vd för Jokarjo AB som har beställt platserna vid Svenshögens asylboende. Bild: Aron Engman

Det har varit bråda dagar för de bägge att få personal på plats och att ställa i ordning allt som det ska vara för att fungera som asylboende med helpension.

– Samtidigt som första bussen anlände hade vi fortfarande polacker boendes i fyra av rummen. Och eftersom det är helpension som är beställt ska det inte finnas några spisar i rummen, så de hade vi fullt upp med att flytta ut samma dag, berättar Andreas.

Stora ytor att vara på

Fastigheten är enorm. Inomhusytorna, inklusive de lägenheter de hyr ut, spänner totalt över cirka 10 000 kvadratmeter, så här finns väl tilltagna lokaler för de boende.

– Migrationsverket har som krav att det ska finnas 0,5 kvadratmeter yta per person i gemensamhetsutrymmena och det klarar vi lätt med minst tre-fyra gånger så mycket, säger Harri Nikunen.

I huset finns lekrum, aktivitetsrum och flera vardagsrum där de boende kan umgås och titta på tv.

– Vi har rummen på två plan och på dessa finns flera olika lounger, säger Harri när de visar runt i huset.

Språket en utmaning

Efter frukosten råder ett lugn i huset. Bara en och annan person syns till i korridorerna. En av de få som tittar ut är Kievbon Nelia Tyimchenko. Hon behöver hjälp med något, men kan ingen engelska.

– Hon har tappat en krona och behöver söka tandvård. Det var en hel del jobb innan vi fick klart för oss hur vi skulle göra, men jag lyckades få tag i en tid hos Folktandvården i Stenungsund så hon ska ta tåget dit strax.

Med sina papper i handen försöker hon nu förklara sitt nuvarande ärende för honom.

– Hon bara pratar på och jag förstår ingenting av det hon säger, men på något sätt får vi det att fungera ändå, säger han och skrattar.

Nelia Tyimchenko vill veta vägen till tandläkaren från tågstationen i Stenungsund och får instruktion om adressen hon kan lägga in i Google maps i sin mobil.

Det är uppenbart att Harri, Andreas och deras personal har en hel del utmaningar framför sig, men de är optimistiska.

– Vi har ju erfarenheten med oss från förra gången. Den här gången vet vi mer än vi gjorde senast när första vågen med syrier kom. Vi har en i personalen som pratar ryska och kan hjälpa till att tolka. Vi löser det utefter vägen, man letar sig fram till lösningar, vi hittar våra vägar tillsammans, säger Andreas Nikunen.

Väntar in ny busslast

Fram till tisdagen hade 89 personer anlänt till asylboendet. Och under veckan väntas fler.

– Jag har hört att det kanske kommer en ny buss redan nu under onsdagen, säger Harri Nikunen.

För att klara driften, som städning och matlagning, har de i nuläget en personalstyrka på runt 15 personer inklusive dem själva.

– Det är många som vill komma hit och jobba. Nu är vi i processen att få de sista anställda på plats. Sedan är det många som hört av sig och vill engagera sig frivilligt, precis så som det var förra gången. Det är gott att få igång den här verksamheten igen och fint att huset fylls av liv igen, säger Andreas Nikunen.

EU:s massflyktsdirektiv

EU har aktiverat det så kallade massflyktsdirektivet. Det innebär att den som har lämnat Ukraina efter den ryska invasionen kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Massflyktsdirektivet gäller den som:

• är ukrainsk medborgare och var bosatt i Ukraina före den 24 februari 2022

• har uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande i Ukraina

• är familjemedlem till någon i ovanstående grupper

För att omfattas av direktivet ska personen ha lämnat landet den 24 februari 2022 eller senare.

Ett uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet gäller till den 4 mars 2023 och kan därefter förlängas upp till ytterligare två år.

Massflyktsdirektivet ger rätt till:

• boendeplats genom Migrationsverket (du får inte välja ort)

• att arbeta i Sverige om du är över 16 år

• skolgång för barn

• att söka grundläggande vård

• visst ekonomiskt stöd

Källa: Migrationsverket

LÄS MER:Olena och Pasha flydde Kiev – fann tryggheten på Tjörn

LÄS MER:Viktoria och Olena från Ukraina har fått jobb i Sverige

LÄS MER:De ger jobb åt nyanlända från Ukraina

ANNONS