Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Stål, som själv hört Peter Sjölund föreläsa flera gånger, säger att han är själva anledning till att hon själv började dna-släktforska och sedan blev helt fast i detta. Bild: Privat
Lena Stål, som själv hört Peter Sjölund föreläsa flera gånger, säger att han är själva anledning till att hon själv började dna-släktforska och sedan blev helt fast i detta. Bild: Privat

Han löste dubbelmordet i Linköping – föreläser på Fregatten

I juni 2020 kom genombrottet i den då 16 år långa utredningen av dubbelmordet i Linköping. Med hjälp av dna-tester och släktforskning lyckades Peter Sjölund då ringa in två bröder, varav den ene den senare dömde mördaren. I morgon kväll, torsdag kommer dna-experten Peter Sjölund till Fregatten för att berätta både om detta och dna-släktforskning i allmänhet.

Det är en stolt Lena Stål som över telefon berättar att de nu äntligen lyckats få till föreläsningen, som startar klockan 19 i kulturhuset Fregatten i Stenungsund.

– Jag och Carina Bäck, som själva båda släktforskat i många år, har i flera år kämpat för att få hit honom. Ett datum var redan bestämt, men så kom ju den där coronapandemin och ställde till det, säger hon.

Med hjälp av ABF och kommunen har man nu till slut lyckats få till ett nytt datum för föreläsningen av den Lena Stål själv utnämner till ”den absoluta gurun inom dna-släktforskning”.

– Jag menar, det är ju inte bara det att han löste det 16 år gamla mordet i Linköping. Jag kan väl säga så här, Peter Sjölund är hela anledningen till att jag själv började släktforska över huvud taget – och jag blev helt fast, det är som en drog, säger hon.

Fann avlägsna släktingar i USA

För egen del har hon till exempel genom att dna-topsa sig själv och nära anhöriga funnit släktingar till sin farmors farbror som i slutet av 1800-talet ska ha fallit överbord på ett fartyg utanför Australiens kust.

– Ingen av hans svenska släktingar ska efter det ha hört ett ord från honom och alla trodde ju att han var död. Men så visade sig att så inte alls var fallet, utan han hade överlevt och fått åtta barn där borta, berättar hon.

Genom dna-släktforskningen har hon också fått kontakt med en syssling där en inte lika munter släkthistoria uppdagats.

– När vi fått kontakt frågade han mig om jag visste att min morfar haft en kusin som ska ha mördat hela sin familj, berättar Lena Stål, som sedan började forska i historien.

Mördade familjen i svartsjukedrama

Den visade sig också vara sann, efter att hon rotat igenom både diverse tidningsklipp och polisrapporter.

– Det ska ha handlat om ett svartsjukedrama, där hans hustru ska ha hotat att lämna honom och han därefter ska ha mördat hela sin familj och därefter tagit livet av sig själv, berättar Lena vidare.

En kanske inte lika smickrande släkthistoria att berätta för vänner och bekanta, om än spektakulär och bevis på vad man genom dna-släktforskning kan få reda på, menar hon.

Bidrog till att dubbelmordet till slut löstes

Peter Sjölund har i sin tur hyllats för sin banbrytande dna-släktforskning och intresset för hans kommande föreläsning är enligt Lena Ståhl stor.

– Vi har redan sålt över 100 biljetter, men det finns biljetter kvar för den som är intresserad, meddelar hon under tordsdagseftermiddagen.

Peter Sjölunds uppdrag för polisen bidrog i juni 2020 till att en misstänkt person kunde gripas för dubbelmordet i Linköping 2004. Detta som första mordfall i Sverige baserat på dna-släktforskning med en kommersiell släktforskningsdatabas.

Året därpå publicerade Peter Sjölund tillsammans med Anna Bodin boken ”Genombrottet”, där arbetet med att luska fram gärningspersonen beskrevs i detalj.

Den 7 juli 2021 kunde man även höra honom berätta om detta och sin dna-släktforskning i allmänhet i Sveriges Radios Sommar i P1.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.