Han tar till extrema metoder för att må bra: ”Ger världens energikick”

Patrik Nilsson från Stora Höga gör allt för att leva länge. En av rutinerna är att bada i iskallt vatten.
– Jag längtar ständigt till effekterna av kyla, säger han.

ANNONS
|

Patrik Nilsson poängterar att det inte är kylan i sig som han längtar till utan hur det känns efteråt. Det är när han stiger upp ur vattnet som de positiva effekterna märks.

– Det ger världens energikick.

Nu har han hållit på med iskylda bad i fem års tid. Patrik berättar att det började med att han efter en löptur fick ett starkt behov av att slänga sig i havet. Det var inte så självklart eftersom det var mitt i vintern och svinkallt, men han gjorde det ändå. Klockan var halv fem på morgonen och det var fem plusgrader utomhus.

ANNONS

– Känslan efteråt var helt fantastisk. Sedan den dagen har jag fortsatt att ta kallbad, men det är först nu som jag har förstått hälsofördelarna som det ger, säger han.

Lär kroppen uthärda

Patrik Nilsson utbildar sig till coach hos den legendariske Wim Hof, som gjort sig känd genom sitt extrema leverne. Wim Hof är en holländsk äventyrare och stuntman som har satt 21 Guiness världsrekord och har utvecklat en speciell teknik som lär kroppen att uthärda extrema tillstånd utan att ta skada.

Det här har blivit en världstrend, inte minst som den tillämpas av Hollywoodstjärnor som vill optimera kroppens funktioner. Patrik Nilsson tillämpar tekniken och menar att de iskalla baden ger kardiovaskulär träning. Han förklarar det som att då kroppen sänks ned i det iskylda vattnet går allt blod till hjärta och huvud.

– Det är en överlevnadsstrategi som kroppen har. Med övning, både fysisk och psykisk, kan man lära om kroppen och få positiva effekter.

Viktigt att ta kontroll

Han talar om att ta kontroll över sitt tänkande.

– Du kan vänja kroppen på olika sätt. Dels att du mentalt förbereder dig för kylan, dels att du andas lugnt och håller dig lugn till sinnet och stegvis vänjer kroppen vid att kylas ned.

Enligt Patrik har metoderna gjort honom lugnare i vardagen och hjälpt honom att hantera känslor av stress och irritation.

– Du tar kommandot över din kropp och ditt tänkande. Du blir den som bestämmer och inte låter känslorna fara iväg med dig.

Tejpar munnen inför natten

Än så länge ger inte utomhustemperaturerna den självklara iskylan men i tunnan som står på familjens altan vid villan i Stora Höga kan Patrik fortsätta att bada iskallt året runt. Han illustrerar genom att visa hur han kliver i efter att ha hällt isbitar i vattnet.

– Jag var iväg och köpte en stor säck inför vår träff. Det är ändå inte superkallt just nu i vattnet, nio grader plus, förklarar han.

Utan en min men under koncentration, nästan lite högtidligt, kliver han i och sänker sig långsamt ned i vattnet. Inte ett ljud av klagan kommer över hans läppar.

Iskalla bad är inte det enda medel han använder för att försöka få god hälsa och ett långt liv. Han sover under ett tyngdtäcke med tejpad mun. Tidigare snarkade han och vaknade torr i munnen men så är det inte längre.

– När du sover med tejpad mun får du mer kontroll över andningen vilket triggar signalerna som ger lugn och ro i kroppen, förklarar han.

Kallar sig för biohacker

Han kallar sig för biohacker, ett begrepp som uppstod på 80-talet i kölvattnet av de nya framstegen inom bioteknik. I dag kan man via dna-teknik förstå mer av sina fysiska förutsättningar, vilka sjukdomar som man riskerar att utveckla bland annat.

– För mig handlar det om att bli den bästa versionen av mig själv, för mina barn, min sambo, mig själv och min omgivning.

I vår åker Patrik ner till Polen igen för att avsluta utbildningen hos Wim Hof och få sitt certifikat. Som sista övning ska de bestiga ett berg i Polen endast iklädda shorts och lågskor. Vandringen tar fem timmar.

Iskalla knep

I stället för att bada kallt går det lika bra att duscha.

Börja med att duscha varmt, men avsluta med så kallt vatten som möjligt. Först i tio sekunder men öka på varje vecka upp till minst 30 sekunder. Sedan kan man fortsätta upp till ett par minuter.

ANNONS