Så här ser en soffa ut nedmonterad. Kanske kan delarna få nya användningsområden?
Så här ser en soffa ut nedmonterad. Kanske kan delarna få nya användningsområden? Bild: Frida Ekborg

Han vill öppna en ”soffabrik” i Stenungsund

Kan man frysa ner en soffa för att få fler att vilja köpa den? Det är något som företaget Cirkulärfabriken ska ta reda på under våren. Med hållbarhetstänket i fokus är målet att producera nya soffor av gamla soffor.
– Det känns så självklart att ta vara på de resurser som finns, säger Daniel Adolfsson.

ANNONS

Han är en av grundarna till Cirkulärfabriken, ett företag som ska ta hand om, renovera, lagerhålla och sälja gamla möbler, främst stoppade möbler.

Han har jobbat med möbler på ett eller annat sätt i 20 år. Just soffor är en produkt som ofta slängs istället för att hitta nya hem, berättar Daniel Adolfsson. Eftersom han också driver en verksamhet som levererar och monterar möbler hos kunder, ser han det på nära håll.

– Lika många soffor som köps, ungefär lika många slängs det varje år också, och det är det som har gjort extra ont i den andra verksamheten. Att vi inte haft möjlighet tidigare att ta hand om de sofforna som ska ut.

ANNONS

Helt eldrivna transporter

Det är egentligen upprinnelsen till idén om Cirkulärfabriken och nu letar man lokal i Stenungsund, där man vill etablera den nya verksamheten.

– Det känns som att Stenungsund behöver ett litet lyft i att fokusera hållbarhetsmässigt utifrån den industristad det är i grunden, säger Daniel Adolfsson.

Den andra firman, Adayservice, har funnits i ungefär 3,5 år och där har man fokuserat på att stå för alla flyttmoment, från transport till montering och återbruk, för att minska transporterna. Man har även utvecklat miljötänket genom att bara köra eldrivna transporter.

Men det är just det där sista steget, återbruket, som behöver växa nu.

Specialisering: soffor ingen vill ha

– I dagsläget är vi fyra anställda inklusive mig själv i det andra företaget Adayservice. Nu vill vi hitta en modell som funkar för att kunna etablera företaget på sikt. Vi har idag inget lager så vi kan lagerhålla möblerna, reparera och hantera dem. Och vi vill försöka göra det här mer storskaligt på sikt, säger Daniel Adolfsson.

Cirkulärfabriken kommer specialisera sig lite på soffor som ingen vill ha. De soffor som kanske är lite smutsiga, har ett trasigt ben eller som har nedsuttna dynor – egentligen funktionella, eller till viss del funktionella – men som därför slängs på tippen.

När Daniel Adolfsson var på tippen blev han förskräckt över hur många soffor som låg slängda i brännbart.
När Daniel Adolfsson var på tippen blev han förskräckt över hur många soffor som låg slängda i brännbart. Bild: Privat

– Just när det gäller begagnade soffor så är man ju oftast lite försiktig eftersom man inte tycker att det känns hygieniskt med textilier och så. Vi vill titta på hur vi kan få känslan av att det är nyskick på soffan. Utöver befintliga sätt att rengöra så vill vi testa nya tekniker. Vi tittar på allt ifrån att man kan frysa ner den för att eventuellt döda partiklar som kan finnas, till ozonrengöring. Enkla sätt men som ändå gör det fräschare, säger Daniel Adolfsson och fortsätter:

– I första hand vill vi få sofforna i nyskick, byta klädsel, bygga om dem, laga och reparera så att det mer eller mindre blir nya soffor. Och vi vill ändra det här med att det ska vara second hand, vi vill ju att det ska vara lika bra som en ny soffa.

”Hållbar cirkulär verksamhet”

Om det mot all förmodan inte går att rusta upp en soffa så finns det en plan för det också. Kanske går det att använda reservdelar från den, bygga ett soffbord av den eller varför inte en lampskärm? I sista hand sorteras soffan på tippen, metall i metall, trä i trä och så vidare.

– Men det vill vi ju undvika. Målbilden är att vi ska kunna producera nya soffor av gamla soffor. Och att göra det så det blir prisvärt men framför allt en hållbar cirkulär verksamhet.

ANNONS