Hanna Ardéhn från ”Störst av allt” firar jul hos mamma på Stora Askerön

Skådespelaren Hanna Ardéhn är just nu aktuell med en ny filmroll och befinner sig därför i Göteborg. Men när julen kommer åker hon till mamma på Stora Askerön.
– Jag har alltid varit en riktig mammagris.

ANNONS

Hon dyker upp till vårt möte tjugo minuter före utsatt tid. Hon är klädd i en julig, rödmönstrad tjock tröja och smälter väl in i mängden av fikande studenter.

– Jag är en riktig tidspessimist, erkänner hon.

Just nu spelas den nya tv-serien ”Nattryttarna ”in i Göteborg och Hanna gör en av huvudrollerna. Den andra spelas av Jonas Karlsson. Serien bygger på verkliga händelser av övergrepp som utspelade sig på ett ridcenter i Sverige på 1990-talet. Hanna Ardhén spelar storasyster i serien.

– Jag är den duktiga som försöker upprätthålla fasaden utåt, berättar hon.

Vill gärna spela monster

Mycket mer vågar hon inte säga för hon vet inte hur mycket hon får avslöja. Att det blir en ganska mörk historia förstår man utifrån bakgrunden men det är ingenting som Hanna har något emot. En av hennes drömroller är att spela monstret Hannibal Lector.

ANNONS

– Det hade varit kul. Jag tycker att det är intressant att visa det komplexa i människor.

I rollen som Maja i tv-serien ”Störst av allt” fick hon möjlighet att visa hela sitt register. Där spelade hon mot Felix Sandman som i serien gestaltar hennes pojkvän. Han drar in henne i ett destruktivt förhållande.

Berättelsen bygger på en roman av Malin Persson Giolito. TV-serien är den första Netflix har gjort på svenska som originalspråk och kretsar kring en tragisk skolskjutning. Den blev en succé direkt och gav upphov till diskussioner om ungdomar, frånvarande föräldrar och psykisk ohälsa.

– Maja hålls uppe av att hon står ut. Hon är en typisk duktig flicka som tar hand om sin destruktive pojkvän. Även om hon känner att hon inte klarar av att hantera det så ber hon inte om hjälp utan drar sig i stället undan.

Är utbildad psykolog

Även om Hanna Ardéhn är ung (född 1995) så vet hon samtidigt en hel del om människor med psykisk ohälsa. Hon fick nyligen sin psykologlegitimation och har redan varit ute och jobbat ett år med handledare.

– Jag har fått ut mycket av att plugga, jag har lärt mig mer både om mig själv och om andra. Det har gett mig en annan typ av förståelse för människor. Jag kan se hur vissa beteenden upprepas, trots att de är destruktiva, för att de är invanda och känns trygga. Som en snuttefilt.

För sin rolltolkning som Maja fick Hanna Kristallen för bästa kvinnliga huvudroll 2019.

– Det var overkligt. Jag kunde nästan inte fatta det.

Det är inte bara de tunga, mörka berättelserna som lockar. Hanna är väldigt förtjust i Jane Austen och älskar kostymdramer.

– Jag läser väldigt mycket och ser gärna film och på tv men nu kommer det så mycket att jag knappt hinner med.

Ska flytta till Stockholm

Hennes fasta adress är just nu i Linköping där hon pluggat men hon är på väg att flytta hem till Stockholm till en ny lägenhet. I huvudstaden bor hennes två systrar och hennes pappa men i Stenungsund, på Stora Askerön, bor hennes mamma Camilla Ardéhn. Till jul far Hanna dit.

– Det är väldigt skönt att komma till Stenungsund. Det är så idylliskt där mamma bor nära havet. Ibland far vi ut med båten runt öarna.

Hanna Ardéhn har alltid stått nära sin mamma och kände sig uppmuntrad av båda sina föräldrar då hon redan som sexåring övade inför roller.

Hennes första roll var rollen som bananzombiefluga.

– Mamma har berättat att jag kunde stå framför spegeln på dagis när hon kom och hämtade mig. Antingen gjorde jag den elaka drottningen i Snövit eller också stod jag och övande mig på svordomar.

ANNONS