Hantverkare visar alster på slöjdmässa

Ett färgglatt smörgåsbord står uppdukat i Fregatten. 18 av Slöjdföreningens medlemmar har producerat bruksföremål och annan ögonfröjd.

ANNONS
|

Hantverk, mest praktiska vardagsföremål som kan användas till mycket, fyller just nu Fregattens stora utställningssal i Stenungsund. Det är Slöjdföreningen Jordhammars årliga sommarutställning som pågår till 30 juli.

– 18 slöjdare, medlemmar i föreningen, ställer ut i år, berättar Asta Backman, föreningens ordförande.

Tanken är att så många olika tekniker som möjligt ska vara representerade. Här finns textil, keramik, trä, silver, koppar och mycket annat.

Jobbar mer än någonsin

Även om objekten ofta är vackra att se på i sig själva rör det sig ofta om vanliga bruksföremål, som dukar, grytlappar, mattor, skedar, skålar, underlägg, hattar, nyckelringar och smycken.

– Vi medlemmar sitter hemma i våra kammare och arbetar en stor del av året. Som pensionär förstår jag inte hur jag kunde hinna med att yrkesarbeta, skojar Asta Backman som ställer ut stickade och virkade saker.

ANNONS

Föreningen har ett 40-tal medlemmar och kan fira 40-årsjubileum nästa år.

– Den startade i Jordhammars herrgård där man hade en fast lokal med försäljning. Jag tror den var öppen alla dagar i veckan utom måndagar, fortsätter föreningens ordförande.

Två gånger per år

Numera är sommarutställningen och julutställningen i kulturhuset Fregatten två återkommande traditioner och försäljningstillfällen.

– Jag älskar de här utställningarna och har besökt dem hur länge som helst, säger Gun Pettersson, Orust.

– Det är väldigt trevligt med lokalproducerade grejer, konstaterar småbarnsmamman Petra, Stora Höga.

Båda blir ägare till hemgjorda slöjdsaker.

– En smörkniv som inte ligger bra i handen använder man inte. Den blir bara liggande i kökslådan, säger Sören Backman, träslöjdare som bland annat gör träknivar av doftande eneträ.

ANNONS