Här förvandlas äldreboendets korridor till havskonst

På Tallåsens äldreboende har unga feriearbetare fått sätta färg och form på källarens långa korridor. Temat hav blev ett självklart val och den 70 meter långa korridoren ska nu bli en mer inspirerande passage för såväl anställda som boende.

ANNONS

Den långa, vita korridoren sträcker sig mellan köket och äldreboendet på Tallåsens bottenplan. En passage för anställda som också fungerar som motionssträcka för de boende. I tre veckor har feriearbetare i Stenungsunds kommun fått hjälpa till att liva upp den tidigare enfärgade korridoren.

– Vi fick temat natur att utgå från och alla kom överens om att vi ville ha havstema på väggmålningen, berättar Maria Bodén, konstpedagog på kulturhuset Fregatten.

Feriearbetare med intresse för måleri

Den 70 meter långa korridorens väggar var i varierande skick och teamet fick hitta en lösning på hur de skulle lägga upp projektet. Det resulterade i en havsström som sträcker sig hela vägen och olika havsmotiv längs med sträckan.

– Det är ett jättekul sommarjobb faktiskt. Vi alla tre målar på fritiden, säger Adam Berg, 16 år, och refererar till de tre feriearbetarna som är på plats.

De tre veckorna har ägnats åt planerande, skissande och själva målandet på väggen. Temat går i blåa och gråa färger som ska matcha det silvriga konstverket ”Bruten klippa” som hänger vid sträckans slutpunkt.

Något att titta på och prata om

– Jag tyckte att någonting saknades här och målade en stingrocka på fri hand, berättar Elin Bark, 16, och pekar på en detaljerat målad svart rocka med vita prickar på väggen.

Målet är att göra något kreativt av den långa korridoren där personal och boende passerar. Med havsmålningarna hoppas man att de som går här ska ha något stimulerande att titta på, prata om och uppleva.

Tre veckor av fokus och koncentration

Strömmen som löper fram på den vita väggen avslutas i en stor våg som feriearbetaren Edvin Brorsson noggrant färdigställer. Att stå i en korridor på ett äldreboende, tre veckor under högsommarvärme, har inte varit något problem för de som gillar att måla på fritiden.

– Det har inte känts så jobbigt faktiskt. Det är inte så att man står här och gör något man hatar, säger feriearbetaren som även han har ett intresse för att måla och teckna på fritiden.

Att ha just ett intresse för att måla och rita var ett krav för de feriearbetare som sökte sig hit. Arbetet är koncentrerat och intensivt och kräver någon som tycker om hantverket. Maria Bodén är imponerad över ungdomarnas insats de senaste veckorna.

– Jag är grymt imponerad över deras fokus och koncentration, säger hon och tittar ut över den snart färdigmålade korridoren.

LÄS MER:Sommarlovsaktiviteter för barn och unga på tema hav och natur

LÄS MER:Skateskolan öppen rekordlänge i sommar

LÄS MER:Sommarjobbare pitchade sina idéer för lokala företagare

ANNONS