Här ser du folkfesten Tjörn runt bäst

Sedan 1963 arrangeras distanskappseglingen Tjörn runt där såväl olympiamästare som familjeseglare deltar. Idag räknas tävlingen som en av de stora kappseglingarna i Sverige.
– Tjörn runt är en av få distansseglingar på kusten som drar många båtar, säger Björn Wahlström, projektansvarig för eventet.

ANNONS
|

Tredje lördagen i augusti varje år går Tjörn runt av stapeln, i år det den 20 augusti. Björn Wahlström berättar att det är hård konkurrens i tävlingen men att det samtidigt finns plats för olika typer av seglare.

– Tjörn runt är för alla, även för dem som inte brukar tävla eller har seglat särskilt mycket, säger han.

Björn Wahlström är själv en segelentusiast och brukar delta i tävlingen som arrangeras av Stenungsunds segelsällskap (STSS). Han ser en tjusning i blandningen av båtar.

– Det är stora båtar och små båtar. Snabba båtar, och långsamma. Tävlingen kan vara väldigt utmanande både vid för mycket och för lite vind.

ANNONS

Seglar du inte själv kan du njuta av Tjörn runt som åskådare. Har du egen båt är bästa åskådarplatsen någon av alla öar runt Tjörn, tycker Karin Åkerman, kommunikationsansvarig för tävlingen.

– Har du ingen båt kommer du väldigt nära i Kyrkesund. Även från Klädesholmen och Tjörnbron tycker jag att man får en bra överblick.

Frilansjournalisten Lasse Andrée har bevakat tävlingen i 40 år och även han har sina smultronställen.

– Åskådarmässigt har Tjörn runt varit en succé i alla år. De fyra bästa platserna att se seglingen ifrån tycker jag är bortsidan av Tjörnbron – där är det mäktigt på morgonen, högst upp på berget vid Tjörnehuvud i Rönnäng, vid Claes Hakes staty ”Tro, hopp och kärlek” på Klädesholmen samt givetvis vid Kyrkesund, säger han.

Vill du maxa dagen utan att segla föreslår Lasse Andrée att du packar fikakorgen och beger dig till någon av föreslagna platser.

– Tjörn runt är en folkfest!

Kring årets Tjörn runt är det fler event än tidigare år, berättar Karin Åkerman.

– Det är roligt att fler passar på att ordna event den helgen, det blir ett sätt att profilera varumärket Stenungsund för en bred publik. Olika vattensporter kommer att presenteras från olika aktörer vid Surfviken, segelklubben och på torget.

I samband med tävlingen äger även Baltic water week rum.

– Den börjar redan på onsdagen innan Tjörn runt och bidrar till feststämningen. Baltic water week innehåller både stand up padel, kajak och jetski, säger Björn Wahlström.

Dagen efter Tjörn runt är det dags för Lilla Tjörn runt. Också det en efterlängtad begivenhet. I tävlingen seglas olika jollar och parasegling.

– Det är en riktigt rolig tävling med så mycket glädje och gemenskap. Jag har den varmt om hjärtat, säger Karin Åkerman.

Lilla Tjörn runt är en publik tävling med flera bra åskådarplatser.

– Du kommer väldigt nära båtarna vid start och mål vid seglarklubben, det är nog bästa platsen, men även Hawaii, Porsholmen och Badhustorget bjuder på bra sikt.

Lilla Tjörn runt seglas både av barn som gått sin första seglarskola och ungdomar som tävlat i EM, med eller utan funktionsvariation.

– Alla kan segla, säger Karin Åkerman.

LÄS MER:De vill skapa en vattenfest i sommar

LÄS MER:Efter 34 år – nu säljs den gamla färjan

LÄS MER:Här är bästa turismföretaget i Stenungsund

ANNONS