Hennes hund blev sjuk på promenaden: ”Plocka upp efter era djur”

När valpen Basse blev sjuk tog det ett tag innan provsvaren visade på Giardia, en sjukdom som sprids via hundens bajs. Nu vädjar matte Jessica Röding till hundägare i Ödsmål att bli bättre på att plocka upp skiten.
– Det är ett rent helvete, för det är så svårt att bli av med.

ANNONS

Någon vecka före jul blev ettåriga hunden Basse dålig. En söndagsmorgon kräktes han och sedan fick han diarré. Matte Jessica Röding serverade kokt fisk som är snällt mot magen och gav honom diarrémediciner, men en vecka senare hade läget inte förbättrats.

Veterinären trodde på en tarmstörning och Basse fick nya mediciner. Inget hjälpte.

– Diarrén blev så slemmig så det såg inte normalt ut längre. Då ringde jag uppfödaren och hon sa: Kolla om han har Giardia, säger Jessica Röding.

Måste sanera varje dag

Giardia är en parasit som är ganska vanligt förekommande hos valpar, men alla hundar kan få den och det är väldigt smittsamt. Hundarna utsöndrar cystor av Giardia i avföringen, och de cystorna kan sedan leva i flera månader, både i vatten, på marken och inomhus på möbler, mattor och leksaker.

ANNONS

Ett prov visade att det var det Basse hade.

Jessica Rödings hund Basse blev sjuk efter att ha fått i sig bajs.
Jessica Rödings hund Basse blev sjuk efter att ha fått i sig bajs. Bild: Privat

– Det är ett rent helvete, för det är så svårt att bli av med. Man får sanera miljön varje dag. Tvätta gosedjur, filtar, golv, gardiner, mattor, ja allting.

Kan smittas av minimala mängder

Familjen bor i Ödsmål, och enligt Jessica är många av hundägarna som promenerar i området inte alltid så duktiga på att plocka upp efter sina pälsklingar.

– Och den här lille, han är en sådan som stoppar i sig all skit han ser. Man får verkligen hålla ögonen på honom men det är inte så lätt när det ligget skit varannan meter. I skogen ligger det vid sidan av stigen och där låter jag honom inte gå, men det är nästan värst på gatan. Särskilt nu när det varit snö.

Giardia smittar fekal-oralt, vilket betyder att hundar som får i sig avföring med cystor i kan bli sjuka. Och det krävs minimala mängder.

– Det räcker ju med att en hund kliver i det och sedan slickar sig på tassen eller får lite i pälsen och slickar.

Tror smittan finns hos fler i Ödsmål

Basse är fortfarande inte helt frisk, men är piggare än han varit på länge. Jessica Röding hoppas nu på att hundägare ska bli bättre på att plocka upp bajset, och att fler håller koll på sina djurs avföring.

– Nu är jag kanske nojig, men jag tycker att jag ser den här typen av bajs ute, att det är lite slemmigt, så det är nog fler som har samma problem. Men de kanske inte vet om det.

LÄS MER:Varning för tarmsmitta – hundar på Tjörn drabbade

Giardia intestinalis hos hund

  • Giardia förekommer både hos friska och sjuka djur. Symtom visar sig i form av intermittent diarré, viktminskning och ibland kräkning.
  • Giardia är en vanligt förekommande parasit, speciellt hos valpar. Cirka 25–30 procent av friska valpar och sju procent av friska vuxna hundar utsöndrar cystor av Giardia i avföringen.
  • Dessa cystor är mycket tåliga, bland annat är de motståndskraftiga mot flera desinfektionsmedel. De kan överleva i flera månader i fuktigt och sval miljö.
  • Liksom andra parasiter är dock Giardia känslig för värme och uttorkning. I en torr varm bostad kan man räkna med att cystorna överlever någon vecka.
  • Frysning avdödar också cystorna, hur lång tid det tar beror på hur låg temperaturen är. Vid -20°C dör cystorna inom en vecka.
  • Smittvägen är fekal-oral, det vill säga cystorna i smittad avföring tas upp via munnen, till exempel när hundarna slickar på varandra. Cystorna kan även smitta via närmiljön om cystor finns där. Från det att smitta tas upp tar det cirka en vecka innan cystor kan påvisas i avföringen.
  • Sjukdomen har delats in i olika genotyper och i vilken utsträckning infekterade hundar kan överföra smitta till människa är omdiskuterat.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

ANNONS