Anette Bargel guidar sedan många år tillbaka heltid över hela Bohuslän för Bohuslän Guiders räkning. Tillsammans med guidekollegan Ingrid Abrahamsson leder hon bland annat temavandringar i Stenungsund.
Anette Bargel guidar sedan många år tillbaka heltid över hela Bohuslän för Bohuslän Guiders räkning. Tillsammans med guidekollegan Ingrid Abrahamsson leder hon bland annat temavandringar i Stenungsund. Bild: Privat/Arkiv

Hon guidar om snedseglare, bönder, konst och baderskor

Med konsten i centrum bjuder guiden Anette Bargel på tisdag in till en tur genom centrala Stenungsund. Senare i augusti väntar även bryggvandring på temat snedseglare, datapionjärer och kustbor, samt en historisk rundvandring på Stenungsön med Ingrid Abrahamsson.

ANNONS

De båda guiderna, som arbetar i Bohusläns Guiders regi, har sedan tre år tillbaka lockat med temavandringar för de som vill veta mer om både det historiska och moderna Stenungsund.

– Man kanske skulle kunna tro att det är främst turister som hakar på, men det är faktiskt allra mest lokalbor som brukar ansluta. Antingen sådana som bott här några år och vill veta mer om sin nya hemort, eller de som bott här väldigt länge och vet en massa men vill lära sig ännu mer, säger Anette Bargel.

Lär ständigt nytt

Själv lär hon sig som påläst guide också ständigt nytt under turerna.

– Jag leder ju till exempel konstvandringen genom centrala Stenungsund och berättar då om olika verk och vem som ligger bakom dessa. Men det finns ett som jag gått bet på hittills. En silvrig skulptur som finns intill sittplatserna om man fortsätter ut mot sundet från kommunhuset sett.

Bild: Torbjörn Karlsson

– Den saknar namn på sockeln och både jag och mina guidekolleger har på alla sätt försökt efterforska vem som gjort den, men ingen har kunnat ge några svar. Förrän i tisdags då en man som var med på veckans vandring plötsligt säger: den skulpturen har min frus pappa gjort! Det visade sig vara Ödsmålskonstnären och keramikern Bengt Lindqvist. Så nu löste sig äntligen det mysteriet, fortsätter Anette Bargel.

Från bondesamhälle till stad

Förutom om konst berättar hon och guidekollegan Ingrid Abrahamsson även om allt från den blomstrande badepoken vid sekelskiftet till hur det gamla bondesamhället med 350 mantalsskrivna kom att bli en av Sveriges mest snabbväxande städer i och med att uppbyggnaden av industrin i Stenungsund sköt fart på 1950-talet.

– Det var också en rolig sak som kom fram av en gäst angående den tiden under den senaste vandringen jag höll i. Han berättade då att amerikanarna som var här i kemiföretagens uppbyggnadsfas hade vildmarkstillägg medan de var här. I kontrakten de fått stod nämligen att en stad av viss storlek skulle finnas inom ett visst antal miles närhet, och det fanns inte här då, berättar Anette Bargel om dåtidens Stenungsund där branschkunniga från olika länder fanns på plats för att hjälpa till, men fick hysa in sig hos olika familjer för att det inte fanns tillräckligt med bostäder i starten.

Företagen byggde sedan villor åt cheferna och kommunen byggde därefter det ena bostadsområdet efter det andra. Under 1960-talet tredubblade sedan Stenungsund sin befolkning och kommunen har i dag drygt 27 000 invånare enligt SCB:s senaste sammanställning, som också visar på fortsatt inflyttning.

LÄS MER:Allt fler flyttar till STO-kommunerna

Tre kommande guidningar

Nu återstår tre kommande guidningar under resten av sommaren som börjar med en konstvandring genom centrala Stenungsund, med start vid Kulturhuset Fregatten klockan 17, nu på tisdag den 10 augusti.

Den 17 augusti, samma tid och plats, är det sedan dags för en bryggvandring som Anette Bargel valt att döpa till ”Snedseglare, datapionjärer och kustbor”.

– Tanken med den är att få besökarna att se sin hemort med nya ögon även från fastlandssidan och känna stolthet över sin stad, säger hon.

LÄS MER:Robert Åhlin minns en lycklig tid genom hemstadens historia

Årets sommarvandringar avslutas sedan med en guidad tur runt Stenungsön med Ingrid Abrahamsson den 24 augusti, med samling vid öns parkeringsplats klockan 16.45.

Anette Bargel rekommenderar att föranmäla intresse för att delta via hemsidan saltaguiden.se.

Anette Bargel på kustvandring med en grupp i Lysekil.
Anette Bargel på kustvandring med en grupp i Lysekil. Bild: Torbjörn Karlsson

– Men det går också att bara dyka upp, för sedan restriktionerna släppt får vi nu vara upp till hundra personer per guidning. Vi har trots det valt att sätta ett maxtak på 40 personer, eftersom det oftast blir bättre om gruppen är lite mindre, så att det finns mer tid till dialog och att ställa frågor under vandringen som tar en och en halv timme.

Privata gruppbokningar kan också bokas via saltaguiden.se övriga dagar under hela året.

 Guiden Ingrid Abrahamsson på vandring med en grupp på Stenungsön.
Guiden Ingrid Abrahamsson på vandring med en grupp på Stenungsön. Bild: Anette Bargel
ANNONS