”Som hästgårdsägare och hästintresserad har jag varit förbryllad över denna fråga i många år, redan innan jag kastade mig in i politiken, säger Sofia Westergren
”Som hästgårdsägare och hästintresserad har jag varit förbryllad över denna fråga i många år, redan innan jag kastade mig in i politiken, säger Sofia Westergren Bild: Anette Norén

Hon kräver att hästhandel stryks ur konsumentköplagen

I ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson (S) tar riksdagsledamoten Sofia Westergren (M) från Stenungsund och en rad kända namn inom hästvärlden nu strid för att stryka hästhandel ur konsumentköplagen.

ANNONS

”Att kunna reklamera en levande vara tre år efter köpets ingående är fullständigt absurt. Hästar är levande djur, en begagnad vara redan vid försäljningstillfället som inte kan likställas med ett kylskåp som inhandlas från en vitvarukedja”, står det bland annat i brevet som förutom Sofia Westergren är undertecknat att en rad prominenta namn inom hästvärlden.

Detta i form av bland andra landslagsryttaren Jens Fredricson, stallmästare vid Flyinge och ridskolan Strömsholm, Henrik Ankarcrona, förbundskapten för hopplandslaget och Lina Wiman, hästuppfödare och som bedriver utbildnings-, tävlings- och försäljningsstall.

– Jag har ju själv hästgård och har som hästintresserad varit förbryllad över denna fråga i många år, redan innan jag kastade mig in i politiken, säger Sofia Westergren.

ANNONS

Debatterats på EU-nivå

Under åren i riksdagen har hon också flera gånger lyft frågan i talarstolen och debatterat saken med bland andra just Morgan Johansson och före detta landsbygdsminister Jennie Nilsson. Frågan har också debatterats ändå upp på EU-nivå och Danmark tog nyligen beslut om aktuell lagändring.

Sofia Westergren är sedan riksdagsvalet 2018 invald för Västra Götalands läns västra valkrets.
Sofia Westergren är sedan riksdagsvalet 2018 invald för Västra Götalands läns västra valkrets. Bild: Pressbild

I det öppna brevet, som överlämnades till justitieministern måndagen den 2 augusti, kräver Sofia Westergren och de dryga 30 yrkesverksamma personer inom hästvärlden som undertecknat brevet att hästhandel stryks ur konsumentköplagen. De hotar annars att sluta sälja hästar till privatpersoner.

Ökat antal stämningar

Bakgrunden är bland annat att en stor ökning av stämningar i hästaffärer där köparen som privatperson också har möjlighet att använda rättsskydd via sin hemförsäkring vid en eventuell tvist. Något hästförsäljaren däremot inte har möjlighet till om de inte haft en gällande företagsförsäkring i två år.

– Det finns också en djurrättslig aspekt i denna fråga. Vid en eventuell rättslig tvist, som ofta tar över ett år, riskerar hästen att hamna i ett slags ingemansland, där ingen har riktigt koll på om den får adekvat veterinärvård, skötsel eller träning, säger Sofia Westergren.

– Detta kan leda till att en häst med till exempel en behandlingsbar skada i stället utvecklar ett kroniskt besvär, som riskerar att förvärras så att hästen till slut måste avlivas.

Väljer ofta förlikning

För att undvika en stor förlust väljer därför många hästföretagare enligt Sofia Westergren en förlikning, oavsett hur felaktigt köparen agerat eller hur ärendet ser ut rent juridiskt.

– För i de flesta fall är ju säljaren den ekonomiskt svagare parten, vilket innebär att en dom i rätten till köparens fördel många gånger kan medföra en konkurs för hästföretagaren.

Ny debatt i höst

Sofia Westergren hoppas nu kunna återuppta debatten med Morgan Johansson när riksdagsarbetet drar igång i september.

– För jag hoppas verkligen att det här är något även Sveriges regering nu ser över, eftersom risken annars också finns att många svenska hästföretagare faktiskt går från ord till handling och slutar sälja till privatpersoner.

– Det i sin tur kommer troligtvis på sikt att leda till att privatpersoner då i stället får söka sig utomlands för att köpa sina hästar, vilket inte bara leder till minskade skatteintäkter utan att dessa köpare kommer att få köpa hästar under helt andra förutsättningar, utan samma möjlighet till trygghet i form av att ta del av exempelvis veterinärjournaler, försäkringshistorik och tävlingsresultat.

ANNONS