Klaras hus, vilket precis blivit klart för inflyttning  är det andra som Stenungsundshem låtit bygga i Koppersområdet de senaste fem åren. Foto: Annika Sahlin Ottosson
Klaras hus, vilket precis blivit klart för inflyttning är det andra som Stenungsundshem låtit bygga i Koppersområdet de senaste fem åren. Foto: Annika Sahlin Ottosson Bild: null

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyran i Stenungsund

Stenungsundshem och Hyresgästföreningen har nu kommit överens om 2023 års hyra för drygt 2 000 lägenheter i beståndet. Hyrorna kommer att höjas med 3,9 procent från 1 april.
– Den bästa överenskommelsen vi kunde träffa för hyresgästerna under de förutsättningarna som är just nu, säger Linda Zackariasson, Hyresgästföreningens förhandlingsledare, i ett pressmeddelande.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Förhandlingarna har pågått sedan i januari i år. Då ville Stenungsundshem höja hyrorna på sina drygt 2 000 lägenheter med 5,8 procent, uppger Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Men efter två månaders förhandlingar enades parterna om en höjning på 3,9 procent. För en normalstor lägenhet med en hyra på 6 000 kronor blir hyreshöjningen 234 kronor, uppger Hyresgästföreningen.

Parterna är också överens om en hyreshöjning på 1,95 procent för två nyproducerade fastigheter, som har så kallad presumtionshyra.

”Historiskt hög”

– Hyreshöjningen i år är historiskt hög och vi hade gärna sett en lägre höjning eftersom många hyresgäster just nu har en tuff situation. Samtidigt är det här den bästa överenskommelsen vi kunde träffa för hyresgästerna under de förutsättningarna som är just nu, säger Linda Zackariasson, Hyresgästföreningens förhandlingsledare, i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen skriver också att många hyresvärdar i år har valt att stranda förhandlingarna när de inte fått igenom sina höga hyreskrav. Därför ser man positivt på att man nått en överenskommelse med Stenungsundshem.

”Största utmaningen”

Stenungsundshem skriver i sitt pressmeddelande att årets förhandlingsomgång präglats av den nya trepartsöverenskommelsen som tecknats mellan Sveriges allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarföreningen. I denna har parterna enats om fem parametrar som ska vägas in i den årliga hyreshöjningen. Bland annat ska man ta hänsyn till ökade taxekostnader, räntor och inflationstakt.

Svante Lahti, vd på Stenungsundshem.
Svante Lahti, vd på Stenungsundshem. Bild: Torbjön Arvidsson

– Den största utmaningen i årets förhandlingsomgång var inte att komma överens om vilken hyresjustering som skulle ske för året. Den största utmaningen var att hitta en samsyn kring hur den nya trepartsöverenskommelsen skulle tolkas och tillämpas säger Svante Lahti, vd på Stenungsundshem AB, i pressmeddelandet.

De nya hyrorna gäller från och med den 1 april 2023.

LÄS MER:Här är årets hetaste byggprojekt i Stenungsund

LÄS MER:Här är de som ska styra Stenungsund – posterna fördelade

LÄS MER:Fjärrvärmetaxan i Stenungsund höjs – för första gången på 13 år

ANNONS