Icahandlaren Robert Larsson och Maria M Olsson, försäljningschef och säkerhetssamordnare på Ica Kvantum i Stenungsund, pekar tillsammans med handlare över hela Sverige på bristande hjälp från både polis och åklagare gällande gjorda anmälningar.
Icahandlaren Robert Larsson och Maria M Olsson, försäljningschef och säkerhetssamordnare på Ica Kvantum i Stenungsund, pekar tillsammans med handlare över hela Sverige på bristande hjälp från både polis och åklagare gällande gjorda anmälningar. Bild: Camilla Moestedt

Icahandlaren och chefen om stölderna: ”Man känner sig helt maktlös”

Varje år stjäls det för runt en miljon kronor, bara i Ica-butiken i Stenungsund. Totalt kostar butiksstölderna i runda slängar den svenska handeln 100 miljarder kronor om året. Men få anmälda brott utreds och går vidare till åtal, trots både stark bevisning och vittnen.

ANNONS
|

Det visar en granskning som gjorts av branschorganisationen Livsmedelshandlarna under vintern och våren och som presenterades under ett seminarium vid Almedalsveckan på Gotland tidigare denna månad.

Maria M Olsson, försäljningschef och säkerhetssamordnare på Ica Kvantum i Stenungsund, är en av dem som deltagit i ”Projekt Överklaga”, i syfte att uppmärksamma problematiken med brottsanmälningar som – trots både stark bevisning och vittnen – läggs ned av polis.

– Bara i den här pärmen har jag ett 30-tal anmälningar som jag gjort sedan i februari i enlighet med projektet. Men inte ett enda av dem har hittills lett till åtal, säger hon.

ANNONS

”Känner sig maktlös”

Både Maria M Olsson och Icahandlaren Robert Larsson är frustrerade över situationen.

– Man känner sig maktlös. Jag kan ta ett exempel på en för oss känd kille, vi kan kalla honom F från Göteborg. Jag pratade med en av våra väktare som jobbar över hela Fyrbodal för en tid sedan. Han berättade då att denna person var den första han grep som väktare för över 15 år sedan, berättar Robert Larsson.

Mannen har enligt Robert Larsson under en period kunnat knytas till ett 30-tal brott, varav fem händelser lett till åtal och strafföreläggande.

– Han har historiskt stulit för 10 000-tals kronor bara i vår butik. Men har sedan fått så kallad straffrabatt på flera av domarna mot sig, vilket betyder att han då snabbt har varit tillbaka här i butiken.

Nyligen blev mannen påkommen i butiken med en ryggsäck full av kött. Personalen kunde denna gång förhindra brott, men bara någon vecka senare greps han av civila väktare i en annan matbutik i Stenungsund för ett liknande brott, berättar Robert Larsson vidare.

Ökat hot mot personal

Men inte bara stölderna är ett problem för butikerna.

– Vi upplever också hot och aggressioner mot personal. Exempelvis ser vi ett ökat antal fall av hotfulla situationer när vi ber någon legitimera sig när man ska handla eller hämta ut varor som kräver detta, berättar Maria M Olsson.

Polisen finns inte alltid i närheten när det hettar till butiken och då behöver butikspersonalen själva försöka stävja situationen.

– Via Projekt Överklaga har jag nu själv samtidigt blivit utbildad i att anmäla brott med kvalitet, samt hur bevismaterial då ska hanteras rättssäkert från vår sida. Problemet för oss är bara att polisen sedan ber oss inkomma med bevismaterialet till dem eller skicka det per post.

– För detta är inte rättssäkert och strider helt emot hur bevismaterial ska hanteras av polismyndigheten. Vi ser i övrigt stora brister i hur polisen hanterar våra anmälningar, precis som vad framgår av projektets rapport, fortsätter Maria M Olsson.

Hoppas på förbättrad hjälp

Både hon och Robert Larsson vill samtidigt framföra en eloge till de patrullerande poliser som arbetar på orten.

– De är alltid proffsiga och hjälpsamma. Vi märker dock tyvärr stor skillnad vid de tillfällen uniformerad polis från andra närliggande orter kommer hit på larm, de är inte alls lika hjälpsamma och tillmötesgående. Det händer till och med att de ifrågasätter varför de är här. Vi kan tycka att det inte borde vara någon skillnad, menar Maria M Olsson och Robert Larsson.

Sammantaget hoppas de nu därför att den nyligen presenterade nationella rapporten av Livsmedelshandlarna ska leda till åtgärder och förbättringar, av vad de anser polisiära åtaganden.

Enklare hantering att avhysa

Maria M Olsson och Robert Larsson vill också se enklare hantering av att själva kunna neka en för dem känd gärningsman tillträde i butiken.

– Som det är i dag måste nämligen en åklagare nu först fatta beslut och inom två veckor meddela personen om att ett sådant beslut fattats mot honom eller henne. Problemet är ju bara att många av dessa – både för oss, polis och åklagare kända personer – saknar adress och telefonnummer. Så då når ju inte detta beslut fram, utan då står personen där igen vid vår eller någon annan handlares köttdisk 14 dagar senare, säger Robert Larsson.

En sammanställning av Svensk Handel visar samtidigt att två av tre sådana ansökningar fick avslag förra året, efter att lagen om tillträdesförbud trädde i kraft den 1 mars. Bara 32 procent av 430 ansökningar som lämnades in under 2021 ledde enligt Svensk Handel till just ett tillträdesförbud.

LÄS MER:Man stal ost och kött för tusentals kronor – greps

LÄS MER:Kvinna stal kött och skaldjur – skyllde på sina hörlurar

LÄS MER:Tre personer stal kött på Ica – polis sökte i området

ANNONS