Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ida ett av 350 kongressombud som väljer ny partiledare för S

34-åriga Ida Melin från Jörlanda ska snart vara med och rösta fram Socialdemokraternas nya partiledare. Hon är ett av 350 kongressombud som ska närvara vid partikongressen i Göteborg inom ett par veckor.

För den breda massan är Ida Melin okänd, men namnet kan vara värt att lägga på minnet. Hon är en av få unga som väljer att engagera sig kommunpolitiskt. Fast hon varit politiskt aktiv sedan förra valet har hon ännu ingen framträdande roll.

Ida Melin har med sig politiken från barnsben. Och det är i föräldrarnas, men även morfars fotspår hon går. Samtliga socialdemokrater, mamma Ingela Lovehammer och morfar Lars-Åke Eriksson, som avled 2010, men den mest framträdande rollen har pappa Bo Pettersson haft, som innan sin avgång som kommunstyrelsens ordförande förra året, var kommunpolitiskt aktiv i 40 år.

Politik med modersmjölken

– Jag har fått politiken i modersmjölken kan man säga. Mamma och pappa träffades i SSU och morfar var ju också politiker. Det var en del progg hemma om man säger så. Det spelades mycket musik med Nationalteatern, säger hon och skrattar.

Melin har röstats fram som ett av nio kongressombud från Göteborgsområdet och det är fem fullspäckade dagar med politik som ligger framför henne.

– Ja, det är ju stort i år när vi ska välja både ny partiledare och ny partisekreterare. Det är också otroligt många motioner lagda, omkring 2 000, med cirka 7 000 att-satser som ska behandlas.

Har plats som ersättare

Det var inför valet 2018 som hon valde att engagera sig i politik. Då valdes hon in till två politiska uppdrag, som ersättare i fullmäktige och tekniska myndighetsnämnden, i vilken bara två av tio ledamöter är kvinnor.

– Man kan undra varför det är så få kvinnor som är intresserade av att sitta i tekniska myndighetsnämnden. Det behövs så klart fler kvinnor där.

Två år senare, när partikamraten Katja Nikula blev ordförande för kommunfullmäktige tog Melin hennes plats i kommunstyrelsen.

Jämställdhet viktig för henne

Hon vill bland annat driva frågor som har med jämställdhet att göra och hon vill göra det på hemmaplan.

– Jämställdhetsfrågor finns att driva inom så många områden, det kan handla om jämställda löner, arbetsvillkor, skola, ja det mesta faktiskt. Och jag vill verka på lokal nivå, det är här det känns som att man kan göra störst skillnad. Det är också lokalt man vet vad som behövs. Jag tror kanske många inte förstår att allt i vardagen är politik, att det finns en politiska vilja bakom allt.

Ida Melin

Familj: Maken Christian och barnen Isabelle, 9 år och Isak 5

Yrke: Undersköterska vid Nattpatrullen, Stenungsunds kommun

Bor: I Jörlanda

Aktuell: Som ett av 350 kongressombud vid Socialdemokraternas partikongress med start den 3 november

Intressen: Ridning och att umgås med vänner och familj

Hjärtefrågor: Jämställdhet och rättvisa

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.