Företaget Boatwasher tvättar båtarna utan att de behöver tas upp på land. Arkivfoto
Företaget Boatwasher tvättar båtarna utan att de behöver tas upp på land. Arkivfoto

Ingen ny satsning på båtbottentvätt

Den miljövänliga båtbottentvätt i Stenungsunds hamnområde som etablerades för fem år sedan som ett miljövänligt alternativ till bottenmålning blev ingen succé och avvecklades för ett par år sedan. Någon ersättare är idag inte aktuell.

ANNONS

Stenungsund ville göra en satsning på miljövänlig bottentvätt av båtar som skulle kunna göras utan att man behövde ta upp båten. Företaget Boatwasher etablerade en anläggning i hamnområdet i Stenungsund i juli 2016 och kommunen marknadsförde det hela som en del av en satsning på miljövänligt båtliv. Nu skulle man kunna tvätta båten under säsongen genom att åka in i anläggningen som låg i vatten och tvätta botten från påväxning. Detta skulle ersätta den traditionella bottenmålningen och därmed minska läckaget av giftiga bottenfärger i havsmiljön.

– Tyvärr blev det här aldrig någon succé. Dels var båtägarna inte speciellt intresserade men framför allt fungerade anläggningen sådär och man fick inte bort all påväxning på båtarna utan kanske bara 50 procent. Jag kom hit 2017 och då stod båttvätten på land och sedan hämtade Boastwasher den eftersom den var deras egendom, säger hamnkapten Per Jacobsson i Stenungsund.

ANNONS

Per Jacobsson och Niklas Stubbe, den senare anställd vid hamnkontoret, berättar bägge att det dessutom var ett system som inte var helt enkelt att hantera.

– Man hade ett system med nummerlappar och det var också ganska kostsamt att bottentvätta båten flera gånger under en säsong. Sedan några år tillbaks har vi inte systemet kvar utan vi har den traditionella spolplattan som båtägarna använder under hösten när de tar upp båtarna.

Någon ny liknande satsning är heller inte på gång.

– Nej, inte vad jag vet. Vi har inget ärende kring detta som är aktuellt idag, säger kommunalrådet Linda Maria Hermansson (C), ansvarig politiker för fritidsfrågorna i Stenungsund.

Niklas Stubbe säger att intresset för att bottentvätta båtar, alltså att lyfta dem och ersätta bottenfärgen med tvätt med jämna mellanrum, är ganska litet.

– Det är nog bara max tiotalet båtar som använder vår båtbottentvätt under säsongen. De flesta målar fortfarande botten som vanligt. Under hösten är är det däremot full fart på tvättandet i Norra Hamnen och vi har uppemot 150-170 båtar som bottentvättas då. Vi har en landtvätt som vi har öppen under hela året men på de tider då vi finns tillgängliga, säger han.

Metoden att bottentvätta båtar med borstar i vattnet flera gånger under säsongen etablerades först i Stockholmsområdet och spreds sedan till Skåne. Företaget Boatwasher etablerade sig på två platser på Västkusten nämligen Stenungsund och Smögen. Som mest fanns det 20-talet tvättstationer längs den svenska kusten. Idag finns enligt Boatwashers hemsida nio kvar; några i Skåne och någon enstaka på norrlandskusten – men resten kring Stockholm och alltså inga på Västkusten.

Lokaltidningen har försökt få tag i företaget via den telefon man själv hänvisar till på sin hemsida men den är inte i bruk längre. På hemsidan står dock att verksamheten finns kvar under 2021 och startade i april.

ANNONS