Isidor ritade önskan om bredare cykelväg – blev bidrag till Trafikverket

Nioåriga Isidor Olin från Ödsmål önskar att cykelvägen till skolan ska vara bredare. Han ritade en teckning på hur det kan se ut och skickade in till en tävling. Bidraget har nu utsetts till vinnare och skickats vidare till Trafikverket.

ANNONS
|

Vägen till skolan är drygt fyra kilometer för nioåriga Isidor Olin i Ödsmål. Han älskar att cykla, men ändå blir det sällan att han tar cykeln till skolan.

När han och de andra i 3A på Ekenässkolan fick i uppgift att rita hur de skulle kunna tänka sig en tryggare skolväg i framtiden visste han direkt vad han trodde på.

– Jag ritade att cykelvägen skulle bli bredare, för den är ganska smal. Om det cyklar en hel familj där är det trångt.

En av fem vinnare i landet

Bidragen skickades sedan in till Trafikkalendern, som varje månad har ett nytt tema genom vilket skolbarn kan lära sig om trafiksäkerhet. Det kan vara reflexanvändning, järnvägen eller miljön runt skolan och på webben kan barnen titta på videor, pyssla och få mer information.

ANNONS

I september var temat aktiv skolväg, och genom att skicka in en teckning på hur man ville att ens skolväg skulle se ut i framtiden kunde man vinna en cykel.

– Jag har haft klasser förut som varit med och det har inte varit någon som vunnit. Man får ju säga det att ni KAN vinna, och de är nio år så de förstår ju att det inte är så stor chans, säger läraren Marie Sandin Olsson.

Men under höstlovet kom samtalet och i måndags levererades priset, en sprillans ny cykel, till skolan. Isidors breda cykelväg var en av fem vinnare i hela Sverige.

– Jag blev väldigt väldigt glad, säger han.

Cyklade ärevarv på skolgården

Även Marie Sandin Olsson blev glad, och förvånad. Hela klassen hjälpte sedan till att packa upp och bygga ihop cykeln, och innan Isidor cyklade hem tog han ett ärevarv på skolgården.

Hans teckning kommer nu tillsammans med de fyra andra vinnarna att skickas till Trafikverket.

– Han la ner väldigt mycket tid på sin teckning. Förhoppningsvis blir den underlag för framtida ombyggnationer, säger Marie Sandin Olsson.

ANNONS