Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ison och Fille firar 20 år på scen och gästar Nösnäsgymnasiet

20 år har gått sedan de släppte sin första platta, men det är inte av den anledningen de just nu befinner sig på turné. Jubileet råkade bara sammanfalla med att Riksteatern kontaktade hiphopduon med frågan om de var intresserade av ett samarbete. Och Ison och Fille tände på idén direkt.

– Det är skithäftigt, det här är ju något vi själva inte gjort tidigare, så det är nytt och spännande men också en utmaning att hitta sin egen plats på teaterscenen för att inte störa stämningen med skådespelarna, men även det förinspelade videomaterial som visas under föreställningen, säger Felipe Leiva Wenger, förmodligen mer känd som Fille i hiphopduon tillsammans med Ison Glasgow.

Ison och Fille befinner sig sedan en dryg månad tillbaka på resande fot tillsammans med Riksteatern för att på olika scener landet runt delta i föreställningen ”För evigt med Ison och Fille”, som den 19 mars kommer till Stenungsund.

– Jag och Ison hade själva pratat en del om att det skulle vara kul att någon gång sätta upp en teaterföreställning, men vi visste inte hur. I samma veva blev vi sedan kontaktade av Åsa Lindholm på Riksteatern som undrade om vi var intresserade av ett samarbete, berättar Fille.

Fått läsa och tycka till

Tillsammans med henne har det sedan byggt en föreställning med duons musik som stomme.

– Vi har samtalat mycket och sen har vi både fått läsa och tycka till om manuset, så det känns jättebra alltihop, berättar Fille om samarbetet.

Ison och Fille i en scen ur föreställningen. Bild: Sören Vilks
Ison och Fille i en scen ur föreställningen. Bild: Sören Vilks

– Pjäsen handlar om vänskap och drömmar hos tre vänner som växer upp på samma plats, ungefär som jag och Ison gjorde när vi träffade varandra när vi var tonåringar på mitten av 90-talet, berättar han vidare.

Vännerna tampas med funderingar om nutid och framtid, som skola, pengar och framtida jobb och boende. De bär alla tre på sina egna livsberättelser, bagage, nojor och drivkrafter – och så drömmarna då, som de funderar på om de verkligen kan bli sanna för sådana som dem.

Mer fokus på texterna

Själva stommen i föreställningen förstärks sedan av soundtracket från Ison och Filles låtar, som de också själva framför på scen.

– Det är skitkul, inte minst att spela för en sittande publik, för det är vi ju heller inte vana vid. Jag och Ison har ju mest gjort klubbspelningar med mycket energi på dansgolvet, men det blir ibland lite enformigt i längden.

– Att spela för en teaterpublik är något helt annat, eftersom det blir mer fokus och man även märker att många lyssnar mer och tar in texterna.

36 inbokade föreställningar

När denna intervju görs befinner sig Ison och Fille i Göteborg för en kommande föreställning under kvällen och sedan ytterligare en i Kungsbacka kvällen efter. Totalt 36 föreställningar är inbokade under våren, varav den i Stenungsund i Nösnäsgymnasiets aula på fredag, om knappt två veckor.

Vad har du själv för förhållande till Stenungsund?

– Jag tror inte jag varit där tidigare faktiskt, så det ska bli jättekul att möta publiken där.

Hur har föreställningen tagits emot hittills?

– Jo, men det har varit bra och det är också en hel del yngre som velat komma fram och prata efteråt och även ta selfies tillsammans med oss, fortsätter Fille med ett varmt skratt.

Vad har ni annars på gång framöver?

– Det är inte riktigt bestämt ännu, men eventuellt blir det en förlängning av turnén i sommar och möjligtvis även till hösten. Sedan är väl tanken att vi ska släppa lite ny musik också, men just nu är fokus på den här föreställningen.

Till föreställningen i Stenungsund, som ges i samarbete med Tjörns teaterförening, Vuxenskolan Stenungsund, samt Stenungsunds och Tjörns kommun, kommer biljetterna subventioneras till alla under 18 år som går in gratis. Biljetter finns att hämta på Kulturhuset Fregatten.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.