Jenny öppnar kafé med ekologiskt fokus

I helgen hade Tant Gredelins Café premiäröppning på Kullens gård. Ägaren Jenny Sporrong har länge haft intresse för både ekologi och bakning och med kaféet har hon lyckats kombinera sina båda intressen.
– Det känns fantastiskt, säger Jenny Sporrong.

ANNONS
|

En liten bit utanför Stora höga ligger Kullens gård, med anor från 1400 talet. På gården finns sedan tidigare en tygaffär och en butik med trädgårdskonst. Men nu har ytterligare en verksamhet slagit upp portarna. Under helgen öppnade Tant Gredelins café upp för gäster. Kaféet som drivs av Jenny Sporrong, använder enbart ekologiska råvaror i sina bakverk. Under öppningshelgen var besökstrycket högt och många kom på besök.

– Det var fantastiskt mycket folk här med kö ändå ut till vägen. Det var fullt pådrag, säger Jenny Sporrong.

Ekologisk lanthandel

I anslutning till kaféet har Jenny också en lanthandel, som inte riktigt står färdig ännu. Även den kommer att följa det ekologiska temat.

ANNONS

– Jag hade tänkt att ha lanthandeln färdig full med produkter när jag öppnade, men hyllorna kommer att fyllas med närproducerade och i största möjliga mån ekologiskt mathantverk.

All inredning i lokalen kommer från återbruk och det mesta har hon tagit vara på från kaféet som tidigare fanns i lokalen.

– Vi har inte köpt någonting nytt, bara servetter och toapapper. Interiörer, tapeter och allt är kvar från det gamla kaféet. Vi kanske kommer att ändra lite, men annars är det kvar som det var tidigare.

Ett långvarigt fokus på hållbarhet och bakning

I grunden är Jenny utbildad statsvetare, därifrån växte intresset för hållbarhet fram. Hon har engagerat sig både i Sverige och utomlands, och arbetat med frågor som hållbara städer och afrikanska staters handelsavtal.

– Jag riktade in mig hållbar på utveckling redan från början. Det var väldigt populärt redan för 20 år sedan när jag pluggade. Så det började redan där. Att ta hand om naturen och miljön har alltid varit viktigt och det har jag burit med mig hela livet. Så det känns jätteviktigt. Det finns liksom inget alternativ, säger Jenny Sporrong.

Jenny Sporrong beskriver kaféet som en dröm alltid haft.
Jenny Sporrong beskriver kaféet som en dröm alltid haft.

Intresset för bakning och matlagning har även det funnit med sedan barnsben, och genom att starta kaféet på gården har hon lyckats kombinera sina två intressen.

– Jag har alltid älskat att baka och laga mat. Redan när jag var pytteliten stod jag hemma vid kastrullerna och hittade på. Då blev mest klister med mjöl, curry och vatten. Men bak- och matlagningsintresset har alltid funnits med.

Jenny nappade direkt

Jenny har tidigare jobbat inom kafé- och restaurangbranschen, och även varit med och startat upp ett kafé, och hon såg en hyresannons för lokalen få Facebook. Längst ner i annonsen stod det att det fanns en kafélokal för den som kände sig manad, vilket Jenny nappade på direkt.

Eva Johannesson äger Kullens gård tillsammans med Caroline Braun. Hon beskriver att hon fick ett samtal sent en söndag.

– Jenny ringde till mig halv elva på kvällen, då ringer man ju inte vanligtvis. Hon bad om ursäkt för att hon ringde så sent, men hon kunde inte hålla sig. Det var en söndagskväll, och vid lunchtid på måndagen var hon här, säger Eva Johannesson.

Öppningen under helgen var lite av en smygstart. Den 3 juli kommer det att hållas en officiell invigningsdag för alla verksamheter på gården när alla delar av kaféet och handelsboden står färdigt.

– Det var som en dröm man inte haft helt formulerad för sig själv, som ändå funnits där och som jag förverkligade, säger Jenny Sporrong.

ANNONS