Josefina märker av ett ökat intresse för att odla hemma

Att intresset för odling har ökat råder inget tvivel om menar Josefina Åkerlund som sedan tre år tillbaka driver Timmervikens skafferi. – Min önskan är att ännu fler börjar odla mer själva, oavsett om det är på en balkong, i en villaträdgård eller mer storskaligt som jag själv.

ANNONS
|

Efter många år inom modebranschen längtade Josefina efter att göra något annat, något mer jordnära.

– Livet och mina värderingar förändrades när jag fick barn och för mig blev det än mer viktigt att leva hållbart och att vårda och värna klimat och natur.

När Josefina bestämde sig för att hoppa av modebranschen och satsa på något eget föll sig odling naturligt.

– Jag älskar att odla och lockades av tanken på att ha odling som yrke. Det var så det började.

Odling har alltid varit ett stort intresse för Josefina som har vuxit upp i en odlande släkt.

– Min gammelmormor och gammelmorfar hade handelsträdgård utanför Arboga, och som liten var det mysigt att strosa runt i de stora växthusen, eller följa med gammelmormor upp på vinden och hämta eterneller till blomsterarrangemang.

ANNONS

Även Josefinas mormor arbetade i en handelsträdgård i Alingsås och där praktiserade Josefina så ofta hon kunde.

– Hela mormors trädgård var full av blomstrande växter som hon förökade själv. Nästan alla perenner i min trädgård har jag grävt upp ur mormors och morfars trädgård. Mormor var mitt privata lexikon när det kom till odlingsrelaterade frågor. Även farmor odlade mycket, både grönsaker och bär och hon konserverade, syltade och saftade skörden. Mina egna föräldrar odlade såväl i villaträdgården som vid sommarstugan, så ja, odlingsintresset har jag i generna, skrattar Josefina.

Verksamhet med tre ben

Att odla och skörda på arbetstid blev verklighet efter en examen i affärsutveckling inom hållbar natur och kulturturism och idag har Timmervikens skafferi tre ben.

– Basen är grönsaksodling men jag arbetar också med biodling och förädling. Grönsaksodlingen har jag utvecklat med en populär prenumerationstjänst vilken innebär att du kan prenumerera på en grönsakspåse per vecka.

I arton veckor under perioden juli-oktober fyller Josefina varje påse med rot- och grönsaker skördeklara för säsongen samt smaksättning som vitlök, chili och kryddor. I påsen får kunden också information om innehållet och förslag på tillagning.

– Prenumerationspåsen är ett annorlunda och speciellt sätt att konsumera grönsaker. Jag vill förse människor med färska, supergoda grönsaker och bidra till att vi får en närmare relation till vår mat, vår bonde, vår natur och varandra. Min verksamhet växer sakta och tillsammans med min kundkrets vilket känns fint.

Timmervikens skafferi är beläget vid kommungränsen mellan Stenungsund och Kungälv.

– Vårt hus ligger i Stenungsund men kliver jag ut på vägen behöver jag inte gå många meter förrän jag är i Kungälv, säger Josefina.

I sin köksträdgård med fokus på kryddor och perenna grönsaker har Josefina ett växthus på femtio kvadratmeter samt hundrafemtio kvadratmeter frilandsodling. Utöver det arrenderar hon mark 800 meter från huset.

– Här odlas alla ettåriga grönsaker på en 750 kvadratmeter stor frilandsodling samt i en odlingstunnel.

Upplever ett ökat intresse

På frågan om vad Josefina odlar svarar hon med ett skratt:

– En väldans massa grönsaker. Jag odlar tomater, squash, vitkål, broccoli, sibirisk bladraps, palmkål, blomkål, mangold, spetskål, kinakål, grönkål, morötter, olika sorters lök och baljväxer som bondbönor, sockerärtor, sojabönor och mycket mer.

Dessutom kan man genom Josefinas andelsbiodling köpa lokalproducerad honung direkt från bonden.

Varje torsdag öppnar Josefina sin butik.

– Jag har min butik på min altan och den är öppen minst mellan 16-19 varje torsdag. Att välja närodlade grönsaker ger en helt annan smakupplevelse. En egenodlad squash till exempel, är något helt annat än den du köper i butik.

Allt fler odlar för hemmabruk och Josefina upplever att intresset har ökat de senaste åren. Inte minst ser hon det genom det ökade antalet odlingsintresserade följare Timmervikens skafferi har.

– Jag tycker det är roligt och delar gärna med mig av odlingstips när kunder frågar och vill lära sig mer.

Att odla handlar mycket om att våga, menar Josefina och ger gärna rådet att börja smått.

– Börja med något litet som kruktomater, kryddor eller potatis i en hink. Det är både roligt och tillfredsställande att själv odla något du sedan kan äta. Det ökade intresset bidrar också till kunskap om miljö och lokal matproduktion vilket jag tycker är viktigt.

Sallad håller länge

Att ta tillvara allt man odlar och inte låta något gå till spillo är självklart, menar Josefina och berättar att det hos många finns en okunskap kring hur vi bäst förvarar och tar tillvara våra grönsaker.

– Sallad till exempel håller väldigt länge om du skär av botten och ställer huvudet på ett fat med vatten i kylen. Och tomater som ofta kommer i mängder och som du kanske inte hinner äta upp går utmärkt att frysa. Lägg dem i en påse och använd dem sedan under hela året. Skiva dem halvfrusna och lägg på en gratäng, mixa dem till egna ”krossade tomater”, koka en tomatsoppa, gör en pizzasås eller lägg dem i en långpanna tillsammans med lök, paprika, chili, honung, vinäger, salt och örter.

Squash är också något som gärna kommer i stor mängd och vad gör man av den?

– Den kan du också frysa in. Antingen i bitar som du har i grytor och soppor, eller så river du squashen innan du frysen in den och använder när du bakar bröd. Det blir saftigt och gott. Den går också att torka och göra chips av. Eller panera och steka. Något som är riktigt gott är falsk ostkaka gjord på squash. Den är ljuvlig tillsammans med en klick grädde och sylt av sommarens bär. Hos mig går inte en enda grönsak till spillo.

Odling och hälsa går hand i hand menar Josefina vilket är skälet till att Timmervikens skafferi tar emot människor för arbetsträning.

– För mig känns det viktigt att dela med mig av min fantastiska arbetsmiljö till människor som behöver få möjligheten att må bättre. Här får de möjlighet att tillfriskna i en miljö utan prestationskrav. Hos mig kan man sticka ner fingrarna i jorden, så frön, vattna och se det växa. Eller varför inte ligga i hängmattan vid odlingen och bara njuta av frisk luft, fågelkvitter och grönska. Kan jag hjälpa en medmänniska till bättre hälsa och dessutom ökad kunskap inom odling så är ingen gladare än jag.

Josefinas falska ostkaka är gjord på squash och avnjuts bäst med en klick grädde och sylt gjord på säsongens bär.
Josefinas falska ostkaka är gjord på squash och avnjuts bäst med en klick grädde och sylt gjord på säsongens bär.

Falsk ostkaka (squashkaka)

1kg squash skuren i bitar

4 ägg

0,5 dl socker

0,5 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl/malda mandlar

5 bittermandlar, rivna

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka squashen tills den mjuknar. Mixa den slät.

Blanda ägg, socker, vetemjöl, mandelmjöl och rivna bittermandlar till en smet.

Rör ner den mixade squashen i smeten och häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.

Servera med en klick grädde och sylt på sommarens bär!

LÄS MER:Nu grönskar det åter i växthusen – över 130 000 plantor odlas i Slätthult

LÄS MER:Lavinia satsar på hållbar odling av snittblommor

LÄS MER:Orust tjuvstartar med att hyra ut odlingslotter

ANNONS