Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Josefinas skafferi växer sig allt större inför andra säsongen

Bara 1,5 år efter start av sitt företag Timmervikens skafferi satsar Josefina Åkerlund i Jörlanda stort och utökar sina odlingar ytterligare. Och hennes grönsaker har en strykande åtgång.

Det är planering, planering och åter planering som ligger till grund för ett bra, lönsamt och hållbart odlande. Det förstår jag snabbt när Josefina Åkerlund berättar om sitt nya arbete sedan 1,5 år tillbaka. I Timmervik, med bas i den egna fastigheten, driver hon grönsaksodling och det går riktigt bra. Kunderna har strömmat till när efterfrågan på närproducerad mat ökar.

– Jag räknade med att gå plusminus noll första året, men det gick faktiskt över förväntan och blev bättre än så. Det är faktiskt tack vare kolastängerna jag kokar. Det har varit en enorm efterfrågan på dem inför jul och påsk.

Hon lever tillsammans med maken Ulrik som arbetar som fysioterapeut och de två barnen Loa, sju år, och Vide som är fyra.

Josefina bjuder in till en kopp kaffe i sitt tunnelväxthus. Genom plasten värmer solen oss där på trädgårdsstolarna.

– Hör du? Visst låter det mysigt med bina som är igång, säger Josefina och tystnar.

Bina i hennes elva kupor är i full gång redan. Här får trollhasseln hon ärvt efter sin mormor besök. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Bina i hennes elva kupor är i full gång redan. Här får trollhasseln hon ärvt efter sin mormor besök. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Utanför surrar det högt från hennes elva bisamhällen. Produktionen av honung är i full gång.

– Det är tre år sedan jag började med bin och jag ska få ett samhälle till så har jag tolv.

39-åriga Josefina Åkerlund har intresset för odling med sig sedan barnsben. Drömmen om egna odlingar har funnits länge, men hon skulle först ta vägen om modeindustrin då hon är utbildad skräddare. Men jobbet stämde inte riktigt med hennes livsåskådning. Hon tror inte på konsumtionshets och visar upp en stickad tröja i ull.

– Jag köper nästan aldrig kläder, man har ändå så mycket. Den här tröjan var allt jag köpte i klädväg under hela förra året och jag köpte den för presentpengar. Också har nyss köpte skorna för jag måste ha ett par riktiga arbetsskor.

Efter att ha arbetat med mode började hon sedan arbeta med butikslayouter för Fjällräven.

– Det blev många resor runt om i världen men jag kände mig inte nöjd. Jag ville jobba med något som gör skillnad för oss människor, djur och naturen.

Hon gick därför en utbildning inom affärsutveckling hållbar natur- och kulturturism. Och det var när det var dags för examensarbetet som det klickade till i henne.

– Jag hade haft en dröm att bli trädgårdsmästare, men förstod att det var ändå inte helt rätt. Jag älskar ju att odla och det var det jag höll på med på min fritid och ville göra, så mitt examensjobb blev en affärsplan för mitt företag som jag sedan startade, berättar Josefina.

I växthuset är fullt av plantor i mindre storlekar. Våren har inte tagit fart på riktigt så det som inte tål kyla täcker hon med bubbelplast och låter en värmefläkt stå på 7-8 grader. Det är sallad, tomater, 16 olika sorters kål, bönor och ärtor och mer därtill. Vi tar en tur genom odlingarna.

– Jag har problem med möss, titta de har ätit upp nästan alla luktärtor, säger hon och pekar ut över raderna med krukor hon satt ned ärtorna i.

Hon odlar för att sälja men har en tuff match att gå mot klimat, ogräs och framförallt skadedjur som gärna mumsar i sig hennes plantor. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Hon odlar för att sälja men har en tuff match att gå mot klimat, ogräs och framförallt skadedjur som gärna mumsar i sig hennes plantor. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Längst ned i växthuset syns skadad gröda.

– Det ser ut som jag fått in sniglar också. De sitter säkert någon här under och gömmer sig nu när det blivit ljust.

Hon lyfter på odlingsbrättet och där sitter ett helt gäng med små sniglar som också gillar grönt.

– Ja, det är många som vill äta min mat, säger hon och pillar bort en efter en tills hon har ett helt gäng i handen som hon sedan låter gå hädan genom att mosa dem med nageln.

Hon kallar dem fönstertomater. Uppdrivna tidigt för att köparen ska kunna plocka tomater redan i april-maj månad. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Hon kallar dem fönstertomater. Uppdrivna tidigt för att köparen ska kunna plocka tomater redan i april-maj månad. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Att odla tar plats. Hon nyttjar alla utrymmen som bara går.

– Jag har ett rum i huset jag byggt om till plantuppdragningsrum. Där drar jag upp de tidigaste grödorna, chili, paprika, purjolök, rot- och stjälkselleri, kronärtskocka redan i januari. Vi har så kort säsong så de sorterna får man dra upp tidigt.

Under vinterhalvåret planerar hon sådden. Hon har en mängd olika dokument med planer för de olika bäddarna i den egna trädgården och i på mark en bit hemifrån som hon arrenderar.

Under vårt samtal ger hon mängder av tips på sådd, gödsling och skötsel, så mycket att jag knappt minns något som kan vara till hjälp i min egen blygsamma odling hemma.

– Jag försöker testa att så saker så sent som möjligt. Tomater är ett lysande exempel som människor sår alldeles för tidigt inomhus. Då står de där långa och rangliga så får man planterar ner dem djupt. Jag sår dem här ute i växthuset för de tål ganska låga temperaturer. Jag kommer ha superfina plantor när det är dags, de kommer vara kompakta, fina och första blomklasarna kommer långt ned.

Hon arrenderar också mark en bit från hemmet. Hon har investerat i ett nytt tunnelväxthus och fått ekonomiskt stöd för det av människor som gillar hennes verksamhet. Hon har över 800 följare på Facebook och 740 på Instagram.

– Jag startade crowdfunding och det kom in mycket bidrag från människor jag inte ens vet vilka de är. Det visar vilket stort intresse det är för närodlat, säger hon.

Tunnelväxthuset som ska förutsättningar för en stor utökning av odlandet ska hon sätta upp på den arrenderade marken.

– Jag och min pappa som hjälper mig en hel del har förberett för det så nu väntar jag bara på leveransen också.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.