Jubilerande Reko-ring planerar för utlämning i skördetid

Varannan vecka lämnar lokala matproducenter ut lokalproducerad mat till beställarna på parkeringsplatsen vid Nösnäs. I år firar den lokala gruppen fem år och planerar för extra stor utlämning.
– Här får du en exklusiv vara till ett bra pris, förklarar Eva Edén.

ANNONS
|

Närproducerad mat direkt från producenter som bara skördar så mycket som är beställt. Det är idén bakom Reko-ringarna som finns runt om i landet.

– Vi som säljer genom Reko-ring Stenungsund är så små producenter att de stora mataffärerna inte kan ha våra varor. Här får du en exklusiv vara till ett bra pris, säger Eva Edén, Ödsmåls prästgård.

Rent praktiskt går det till så att både konsumenter och producenter måste vara medlem i gruppen på Facebook som heter Reko-ring Stenungsund. Där annonserar de lokala matproducenterna om vad de har att sälja just nu.

– Du måste vara med i gruppen och beställa i förväg vad du vill ha, förklarar biodlaren Per Göran Karlsson, Åsbackens honung.

ANNONS

Ungefär varannan vecka lämnas varorna ut vid en särskild tidpunkt, vanligtvis på Nösnäsgymnasiets parkering.

Gratis administration

Det är inte bara grönsaker och honung som små lokala producenter kan erbjuda utan även ägg och kött av nöt, får och gris, allt vakuumförpackat.

– Köparna kan prata direkt med de lokala producenterna och ta reda på hur grönsakerna är odlade och så vidare, förklarar Eva Edén.

Själva Reko-ringen sköts helt ideellt av två administratörer för hemsidan, som representerar både konsument- och producentsidan av Reko-ringen.

– Den 24 augusti kommer vi att ha en särskilt stor utlämning av varor. Då kan man också kan provsmaka vad våra producenter har att erbjuda, berättar Emma Roberts.

Datumet är valt med tanke på att ännu mer hunnit mogna. Det är skördetid.

– Dessutom kan vi fira femårsjubileum då, berättar Eva Edén, som varit med i Reko-ring Stenungsund ända sedan starten.

Hoppas fler upptäcker

I onsdags fanns honung, ägg och grönsaker att avhämta i Nösnäs. När flest producenter är på plats rör det sig om ett tiotal. Som mest har uppåt hundra personer hämtat varor vid ett utlämningstillfälle, uppger Eva Edén.

– Det var många som uppskattade det här under pandemin, så att man slapp gå till affären, menar Per Göran Karlsson.

Nu hoppas medlemmarna att fler ska ansluta sig till Reko-ringen och upptäcka fördelarna med lokalt producerad mat.

De flesta säljarna har också egna gårdsbutiker för sina varor. Genom Reko-ringen behöver köparna bara besöka ett ställe, just vid utlämningstillfället.

LÄS MER:Vill få snurr på lokal direkthandel

LÄS MER:Återinvesterar miljöprispeng i ringen

ANNONS