Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Körde i 100 km/h över Tjörnborn – i en A-traktor

Enligt ett vittne som legat bakom A-traktorn ska denna ha kört i runt 100 kilometer i timmen över Tjörnbron och sedan fortsatt köra i långt över tillåten hastighet hela vägen in mot Stenungsund. Själv nekar den 16-årige föraren till brott. Både film och den tekniska bevisningen talar dock emot honom, och nu döms den unge föraren för olovlig körning med den trimmade A-traktorn.

Det var en kväll i slutet av november förra året som en bilist hamnade bakom A-traktorn i höjd med Varekil på Orust. Redan där ska föraren enligt vittnet till färden ha kört alldeles för fort, i upp mot 80-90 kilometer i timmen.

Efter att följt efter bilen hela vägen mot Tjörnbroarna, utan att komma i kapp A-traktorn, bestämde sig den efterföljande bilisten att börja filma färden. Detta efter att han också, enligt vad han berättat för polis, flera gånger blinkat för att få A-traktorföraren att sänka farten.

På toppen av Tjörnbron ska A-traktorföraren enligt vittnet först ha kört om en framförvarande bil i runt 100 kilometer i timmen och sedan fortsatt i åtminstone 60-70 kilometer genom tunneln efter bron, innan han bromsade in vid avfarten mot Stenungsund. Vittnet till färden ringde då polis som fick stopp på färden vid Ingo-tappen vid Hjälmarevägen.

Nekar till brott

Själv nekar den unge föraren till brott och uppger i förhör att han inte kört fortare än i lagliga 30 kilometer i timmen. Möjligen kan bilen ha rullat något fortare i nedförsbackar, medger han.

"Jag har ju rullat i några backar, trampat ner kopplingen i några backar på väg mot Stenungsund. Jag vet inte, det var ju ett tag sedan. Jag har inte varit över hastighetsbegränsningarna men jag kanske kom upp i 70 i nån nedförsbacke, sen var det väl 50-60 i några nedförsbackar. Jag är inte hundra procent säker men nåt sånt”, har 16-åringen uppgett i förhör.

Döms till dagsböter

Uddevalla tingsrätt, som nu dömt honom för olovlig körning, menar dock att det inte finns några skäl att ifrågasätta de vittnesuppgifter som lämnats, vilka också styrkts av den film som finns från delar av färden.

Det är enligt tingsrätten vidare genom den tekniska utredningen av A-traktorn också bevisat att plomberingen till säkringen i handskfacket brutits, så att fordonet kunnat komma upp i långt högre hastigheter än tillåtet.

Påföljden för brottet har av tingsrätten bestämts till dagsböter på totalt 1 500 kronor.

LÄS OCKSÅ: 15-åring åtalas för att ha misshandlat A-traktorförare

LÄS OCKSÅ: Misstänks ha kört A-traktor i över 80 km/h – nekar till brott

LÄS OCKSÅ: Kraftig ökning av olyckor med A-traktor

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.