Kamerorna ska få stopp på buslivet vid gångbron

Efter år av incidenter med stenkastning och allmänhetens krav på åtgärder har Stenungsunds kommun nu låtit montera upp två övervakningskameror på gångbron över Göteborgsvägen.

ANNONS
|

Nu ska det bli slut på stenkastning, skadegörelse och annat busliv vid gångbron över Göteborgsvägen i centrala Stenungsund.

Efter att ha väntat i ett år på tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten IMY, så är nu två övervakningskameror på plats på bropelarna vid gångbron.

– Dessa ska börja användas omgående och syftet är att förhindra och förebygga fortsatt skadegörelse i området, berättar Dennis Salenborn, säkerhetssamordnare i Stenungsund.

Vad har det varit för typ av skadegörelse under åren?

– Det har kastats stenar och andra tillhyggen och det har skjutits raketer på bilar som passerat. Jag har inte hört talas om att det inträffat några personskador men däremot har det uppstått skador på bilar och det är illa i sig.

ANNONS

Kommer kamerorna att stå på dygnet runt?

– Exakt hur det ska att se ut är inget som vi kommer att gå ut och berätta om. Det är inga offentliga uppgifter.

Hur tänker du kring att sätta upp kameror?

– Jag tycker det känns som en bra åtgärd för att minska skadegörelsen. Men jag tycker att det har tagit alldeles för lång tid för att få tillståndet. Ett år är verkligen inte optimalt.

Kvarts miljon för kamerorna

Engångskostnaden för installation av två övervakningskameror beräknas till cirka 250 000 kronor, men då är inte kostnader som licensavgifter och hantering av materialet inräknat.

Kameror är ändå betydligt billigare än andra alternativ som diskuterats, till exempel en inglasning av gångbron.

Och kamerorna är inte bara billigare. De har varit efterfrågade av både allmänhet och av flera politiker, däribland före detta moderata fullmäktigeledamoten Johan Jönsson som skrev en motion om utökad kameraövervakning redan 2019.

Fler platser i kommunen

I nuläget har Stenungsunds kommun övervakningskameror i yttre miljö vid Nösnässkolan, Stora Högaskolan och Kristinedalskolan.

– Vi hade stor skadegörelse på Kristinedal under 2014 så kamerorna kom upp där efter det. Kamerabevakning är en förebyggande åtgärd men inte det första man gör. Den är mer som ett komplement till andra säkerhetsåtgärder, säger Dennis Salenborn.

LÄS MER:Gångbron ska säkras – kan få plexiglas och nät

LÄS MER:Här är platserna som kan få kameraövervakning

LÄS MER:Snart ett helt års väntan på kameror vid gångbron

ANNONS