Klart: M och S går samman i Stenungsund

Moderaterna och Socialdemokraterna i Stenungsund går samman och bildar en tvåpartimajoritet de närmaste fyra åren. Den överraskande utvecklingen av de politiska förhandlingarna offentliggjordes på torsdagskvällen.

ANNONS
|

M och S har tillsammans 26 mandat av kommunfullmäktiges 51 vilket räcker för en knapp majoritet och de två partierna kommer nu att samarbete i viktiga frågor för kommunens framtid.

– Vi har kommit överens om ett samarbete för kommuninvånarnas bästa och det innebär att vi två partier kommer att leda kommunen i fortsättningen. Det hela har gått fort men vi är bägge nöjda med uppgörelsen. Vi kommer att presentera fler detaljer de närmaste dagarna, säger kommunalrådet Olof Lundberg (S).

Vissa frågor parkeras

Maria Renfors (M), som fram tills nu har varit oppositionsråd, berättar om ett intensivt förhandlande de senaste dagarna.

– Vi har slitit rätt hårt för att få detta på plats. Det kändes viktigt att få det klart innan budgetberedningen träffas på måndag för att jobba med budgeten som ska klubbas i fullmäktige i november.

ANNONS

Moderater och socialdemokrater brukar inte samarbeta, vad gör detta möjligt?

– Vi har gått igenom varandras valmanifest noga och det finns stora likheter på helheten. Samtidigt får vi parkera vissa frågor som vi inte kommer att kunna enas kring, säger Maria Renfors och nämner Moderaternas önskemål om ett lokalt tiggeriförbud som ett exempel.

Det här innebär samtidigt att SD inte kommer att få något inflytande i Stenungsund och samma sak gäller övriga partier, bland annat C, V och MP som idag sitter i majoriteten liksom Stenungsundspartiet.

Sårbart med SD

Maria Renfors har tidigare öppnat för att släppa in SD i en majoritet ihop med L och KD.

– Men vi står inför extremt svåra ekonomiska förutsättningar med inflation, energikris och 60 miljoner i ökade kostnader jämfört med den budget vi fattade beslut om i juni – och då behövs stabilitet. SD har elva namn på sin lista och nio mandat, det är väldigt sårbart givet de turbulenta tiderna.

M och S har kommit överens om vilka förslag de ska gå fram med och grunden är enligt båda partierna att få ett handlingskraftigt styre i Stenungsund.

Sannolikt kommer Olof Lundberg (S) och Maria Renfors (M) att få varsin kommunalrådspost.

– Det är ju inte valt än men det är tanken ja.

Även i grannkommunen Orust samarbetar för övrigt M och S men där är också Liberalerna med.

Slutlig mandatfördelning i Stenungsunds kommunfullmäktige

Parti – Antal mandat – Förändring

Socialdemokraterna: 14 (+-0)

Moderaterna: 12 (+-0)

Sverigedemokraterna: 9 (+2)

Stenungsundspartiet: 3 (+-0)

Liberalerna: 2 (-2)

Kristdemokraterna: 3 (+-0)

Centerpartiet: 3 (+-0)

Vänsterpartiet: 3 (+-0)

Miljöpartiet: 2 (+-0)

Totalt: 51

LÄS MER:Nu inväntas personkryssen – kan bli avgörande för nytt styre

LÄS MER:Stenungsundspartiet öppna för olika samarbeten

LÄS MER:Moderaterna öppnar för maktskifte med hjälp av SD

ANNONS