Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AnnaCarins mamma Kerstin startade Strand shopen, idag Labelle & Karlsson, för 50 år sedan.  Bild: Annika Sahlin Ottosson
AnnaCarins mamma Kerstin startade Strand shopen, idag Labelle & Karlsson, för 50 år sedan. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Klassiska klädbutiken firar 50 år

AnnaCarin Erlandsdotter var bara tio år när hennes mamma Kerstin Karlsson startade Strand shopen på Strandvägen 21. Nu, 50 år senare, finns butiken fortfarande kvar men på en annan adress och under ett annat namn. Labelle & Karlsson firar i dagarna ett halvt sekel.
– Butiken är lite av en social inrättning, brukar jag säga, säger AnnaCarin.

Det var år 1971 som butiken öppnade dörrarna för första gången. I lokalen hade man tidigare drivit ett charkuteri, men det byttes mot dammode när AnnaCarins mamma bestämde sig för att öppna eget. Strandvägen var den stora affärsgatan i Stenungsund på 60-70-talet och i butikerna såldes svenska modemärken där många av dem var centrerade till Borås, Sveriges textilmecka.

– Det var kommers på Strandvägen, berättar AnnaCarin och minns tillbaka.

Resan från Strandvägen till Stenungstorg har varit lång. Hela 50 år.

När kommunhuset skulle byggas så flyttade butiken till en barack där Capio ligger idag, men efter några månader var det dags att uppgradera butiken: från en barack på 80 kvadratmeter, till torget bredvid postkontoret och in i en lokal på över 200 kvadratmeter.

Stort steg att flytta

Det var också då som Strand shopen bytte namn till Labelle, som betyder vacker på franska. Karlsson lades till när man senare även började sälja herrkläder.

– Det var ett stort steg för mamma att flytta butiken dit, både ekonomiskt men också att klara av att bli så mycket större. Hon har jobbat hårt, säger AnnaCarin.

I Stenungsund på 80-talet fanns det mest privata butiker, inga modekedjor så som det finns idag, förklarar hon. Ofta var det också män som drev butikerna, även fast det var många drivna kvinnor som började starta eget vid den tiden.

– Men man fick jobba hårt och ofta kombinera det med allt som rör barn och familj.

Det var även i den vevan som hon började jobba heltid i mammans butik, efter att hon som 21-åring tagit examen från handelshögskolan.

– Jag var ju tio år när hon startade klädbutiken, och innan det hade mamma ett konditori. Jag och min bror är uppvuxna i en entreprenörsfamilj och vi gick dit efter skolan varje dag och hjälpte till på kvällar och helger, berättar AnnaCarin.

Omväxlande arbete

I början av 00-talet började mamma Kerstin ta några steg tillbaka från butiken, det fanns annat i livet som hägrade. Hon jobbade som volontär i många år innan Kerstin år 2012 gick bort efter en tids sjukdom. Då började även sonen Lars Karlsson engagera sig i verksamheten.

– Jag och mamma jobbade mycket tillsammans och vi har träffat så många trevliga människor och byggt så många relationer. Det är ett omväxlande arbete med trender som kommer och går, säger AnnaCarin och fortsätter:

– Mycket som är modernt nu var mode när jag började. Så modet har verkligen gått runt.

Tre generationer kunder

Under fredagen och lördagen blir det festligheter i butiken för att fira butikens 50-årsdag. Då kommer kunderna att få ta del av äkta 70-talsmode, kläder som faktiskt också sålts i butiken.

– Mamma var 41 år när hon öppnade och då var många av hennes kunder unga. Flera av dem är nu våra äldre kunder och vi har lånat kläder av dem som vi kommer att visa upp i skyltfönsterna, säger AnnaCarin och beskriver mammans livsverk som en butik för generationer.

– Vi har tre generationer som handlat här. De som handlade här när butiken öppnade har ju vuxna barn idag och de i sin tur har fått egna barn. Det är det som är så fantastiskt roligt. Vi har kunder från tonåringar till hundraåringar och jag hoppas att många kommer in och delar med sig av sina gamla minnen med oss.

Hon är övertygad om att det är det familjära som gjort att Labelle & Karlsson kunnat överleva i ett halvsekel, trots lågkonjunkturer, ökad e-handel och pandemi.

– Visst har det varit ”ups and downs” och det har stundvis varit tufft, men vi har aldrig ruckat på det personliga. Ska du överleva som privathandlare så är det det som gäller.

AnnaCarin Erlandsdotter. Bild: Annika Sahlin Ottosson
AnnaCarin Erlandsdotter. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.