Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Kommunalrådet efter att vd:n tvingats bort: ”Det är absolut inte bra”

I tre år bröt Stenungsundshems vd mot sitt avtal utan att det upptäcktes. Under tiden ska han ha påstått att hans byggföretag drevs av hans söner. Nu tvingas kommunen ändra sina rutiner.
– Man kanske borde ha kollat det redan då, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

När Stenungsundshems senaste vd Ted Lärnhem skrev på sitt anställningsavtal för det kommunala bostadsbolaget gick han med på att ägna all sin tid åt det, och intygade att han inte hade några andra uppdrag.

Trots det står han som huvudman för ett byggföretag i Göteborg, där han också är ensam styrelseledamot.

– Jag var själv ordförande innan och det han sa då var att hans söner hade ett byggbolag. Men ja, man kanske borde ha kollat det redan då, säger Olof Lundberg (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER:Vd:ns företag gjorde arbete åt Stenungsundshem

Det var när det uppdagades att Ted Lärnhems byggföretag, som underentreprenör åt ett annat företag, gjort ett arbete åt Stenungsundshem, i deras lokaler, som styrelsen fick reda på hans dubbeluppdrag.

ANNONS

– Jag har svårt att säga hur allvarligt det här är, men det är absolut inte bra, för han har brutit mot sitt eget avtal. Att hans företag varit inne och gjort jobb är inte alls bra, det är där det blir allvarligt.

Styrelsen gjorde inte alla kollar

Det är bara ett fåtal personer inom kommunen som har ett liknande anställningsavtal. Vd:arna för de kommunala bolagen, kommundirektör Kicki Nordberg och Olof Lundberg själv.

Det naturliga, menar han, är att kontrollera att personer som anställs med ett sådant avtal inte har några andra uppdrag när de skriver på. Varför det inte kontrollerades när Ted Lärnhem anställdes 2017 kan han inte svara på.

Att det skulle finnas fler liknande missförhållanden i kommunen tror han däremot inte.

– Frågan ställs ju först när man skriver på ett avtal och jag föreställer mig att man läser det avtal man skriver på, och där står det tydligt att du ska ägna all din tid åt uppdraget som vd.

Nya rutiner tvingas fram

Händelsen har dock gjort att kommunstyrelsen kommer ändra sina rutiner, trots att Olof Lundberg inte tycker att det borde behövas.

– Jag tycker det är rätt självklart, har man ingått ett avtal så är det det man håller sig till. Men det kanske är så att vi måste införa en rutin och kolla lite noggrannare, även under tiden man är anställd.

Har förtroendet för Stenungsund som kommun skadats?

– Det finns alltid en risk för det, att det blir det. Men nu kommer vi att titta över samtliga som har den här typen av tjänst och se, så det inte finns någon mer sidoverksamhet, säger Olof Lundberg.

ANNONS