Kommunen ordnar kurragömma – för epa och moped

Bli inte förvånad om du ser mopeder och epa-traktorer på konstiga platser på sportlovet. Och säg inget, de gömmer sig nämligen för fritidsledarna som måste hitta dem.

ANNONS

Minns du spänningen i att hitta det perfekta gömstället, och pirret i magen när kompisen sprang förbi flera gånger utan att hitta dig? Kurragömma är en lek de flesta känner igen från barndomen. Nu gör den comeback – med en twist.

Under sportlovet ordnar ungdomsverksamheten i Stenungsunds kommun epa- och mopedkurragömma. Under fem timmar kommer leken att pågå, och det gäller helt enkelt att gömma sig själv och sin epa.

– Man får en halvtimmes försprång, sedan åker fritidsledarna och letar upp dem. Och vi säger inte hur vi är klädda eller vad vi åker runt i, säger Heidi Selland, fritidsledare på Ungdomsverksamheten.

ANNONS

Måste stanna på gömstället

Varje epa och moped som deltar får en nummerlapp som ska finnas i eller på fordonet, väl synlig. När en halvtimme gått ska de ha hittat ett gömställe där de sedan måste stå kvar tills de hittas, eller tiden är ute.

– De ska ta en bild som de kan visa upp om tvek skulle uppstå, för de får inte flytta sig. Vi vill inte ha någon jakt eller jaga varandra i trafiken.

Deltagarna får inte täcka över sitt fordon, eller parkera inne i ett privat garage eller liknande. De måste också följa trafikreglerna, annars blir de diskade.

I övrigt får de gömma sig hur och var de vill inom ett förutbestämt område som kommer sträcka sig över Jörlanda och Stora Höga.

– De kommer få en karta. Vi åker inte in i Svartedalen och inte in i city. Men om ungdomarna tycker det är roligt kanske vi gör det fler gånger på andra platser.

Priser till de som klarar sig längst

Epakurragömman är en av flera sportlovsaktiviteter som ordnas och tanken bakom är att göra något roligt och positivt med och för alla ungdomar i STO som kör epa.

För att delta måste man först anmäla sig till fritidsledaren via appen Snapchat. De som lyckas hålla sig gömda längst prisas med biobiljetter, biltvätt och bränslecheckar.

Men den svåraste frågan är väl ändå, hur gömmer man en hel bil?

– De som har anmält sig sitter redan och spekulerar i hur de ska göra det här. De har massa idéer, säger Heidi Selland.

ANNONS