5 stycken robotgräsklippare rullar nu vid den stora gräsmattan bredvid Kyrkenorumskolan
5 stycken robotgräsklippare rullar nu vid den stora gräsmattan bredvid Kyrkenorumskolan Bild: Gustav Ingerhage

Kommunens nya satsning: robotgräsklippare dygnet runt

Parkenheten på Stenungsunds kommun testar nu att använda sig av robotgräsklippare på större öppna gräsytor. Planen är att få ner kostnaderna, men också att förbättra miljön för de som rör sig på gräsmattorna.

ANNONS
|

På ängarna bredvid Kyrkenorumskolan rullar Stenungsunds kommuns nya robotgräsklippare. Kommunens parkenhet gör ett testar att använda robotgräsklippare för att klippa de stora gräsytorna.

De två gräsmattorna som tillsammans är 25 000 kvadratmeter stora, klipps nu istället av totalt fem robotgräsklippare som går dygnet runt.

Tidigare har kommunen använt robotgräsklippare på vissa skolgårdar och i mitten av en rondell. Men detta är första gången de används på en större öppen yta.

Elin Silfver är tillförordnad chef på parkenheten. Hon hoppas att klipparna kommer att innebära en förbättring.

— Det är ett test för att se om vi kan minska miljöpåverkan och försöka få finare och tätare gräsmattor. Men också för att optimera personalens tid. Vi har kört dem i en månad nu, och det ser jättefint ut, säger Elin Silfver.

ANNONS

Hon förklarar att robotarna är en del av ett digitaliseringsprojekt, och att kommunen gjort en analys över behov och kostnader.

– Våra mål är minskade utsläpp och buller, bättre arbetsmiljö för personalen, slittåligare och tätare gräsmattor. Men också mindre påverkan på gräsmattorna eftersom de inte körs sönder med tyngre maskiner, säger Elin Silfver.

Om robotarna fungerar som de ska, är tanken att det ska förbättra miljön i bostadsområdet på flera sätt. Elin förklarar att robotarna drivs av elektricitet, vilket kommer att minska ljudnivån, och men också utsläppen.

— Runt lekplatser och liknande är det bra för då slipper vi ha stora maskiner som åker runt och sprutar ut diesel. Det blir också mycket ljud från de stora dieselgräsklipparna. Bor man här är det kanske inte jätteroligt, säger Elin Silfver.

Joachim Belin från Orust motor, är med och installerar och testar robotarna. Han menar att deras säkerhetssystem gör det ofarligt att köra robotarna runt lekplatser och i bostadsområden, och att risken för att barn skadas är minimal.

– Den har en lyftsensor, vilket gör att om den lyfter i fram tvärstannar den och börjar backa. Jag har aldrig varit med om att en människa eller ett djur har skadats av en robotgräsklippare.

Elin Silfver tror att klipparna, som kostar 36 000 kronor styck, kommer att betala av sig med tiden men att det just nu är för tidigt att säga om lösningen fungerar.

– Det är väldigt svårt att säga kostnadsmässigt efter så här kort tid, vi får utvärdera efter kanske ett år eller två år. Jag tror att det kommer bli kostnadseffektivt, men den stora fördelen är miljöpåverkan och påverkan på marken. Projektet kommer att följas upp och utvärderas både kostnadsmässigt och effektmässigt

ANNONS