Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Konsertprästen håller ny musikgudstjänst i Jörlanda

Gudstjänsten med Johnny Cash-musik fyllde Jörlanda kyrka. Nu är prästen Andreas Thalenius och hans musiker i Playin prayers tillbaka för ännu en musikgudstjänst. Den här gången med ett musikkoncept inspirerat av den amerikanska södern.

Förra gången prästen Andreas Thalenius och hans musiker i Playin prayers besökte Jörlanda kyrka för en Johnny Cash-gudstjänst fyllde de kyrkan till bredden. Nu har de tagit fram ett nytt koncept och är tillbaka för ännu en musikgudstjänst.

Inspirationen kommer från den amerikanska södern, och det som hände där mellan 1840 och 1940.

– Vår grej är att vi kombinerar väldigt bra musik med väldigt starka berättelser. Det blir en blandning av historieberättande och predikan, med väldigt mycket musik förstås, säger Andreas Thalenius.

Musik från slaveriets bomullsfält, inbördeskriget, gospel och låtar som sjöngs av nybyggarna som kom till Amerika från Sverige, Norge och Irland kommer att finnas med. Den här gången kommer även 20-mannakören After Eight vara med.

– De kommer sjunga en sång helt själva, och sedan vara med och köra i flera av låtarna, så det kommer bli otroligt maffigt.

Musik man inte visste hade koppling till kyrkan

Konceptet är lite annorlunda är de som bandet turnerat med tidigare, menar han. Den här gången började det med att de kom i kontakt med en hel del äldre musik som spelats in i flera versioner, bland annat en låt från 17-1800-talet som nu spelats in av superpopulära artisten Ed Sheeran, med titeln Wayfaring Stranger.

– Det var väldigt spännande och sedan började vi se hur mycket av den här musiken som är kopplade till händelser i den amerikanska söderns historia, så det blir upprinnelsen till det vi gör nu.

Att spela vacker musik i kyrkan och locka dit folk med hjälp av underhållning är en sak, menar Andreas Thalenius, men att spela musik som faktiskt har en koppling till den kristna tron blir mycket mer spännande.

– Populär musik kan vara fint, men det är sällan det lyfter. Det man kan förvänta sig här är en stund där man dras med i berättelsen, både det jobbiga och tuffa, men också det som ger hopp. Och det är något som kan speglas in i vår tid och det som är tufft än i dag.

"Jörlanda var modigast”

Andreas Thalenius är präst i Lindome och han säger att alla nya koncept skapas där och körs där först. Att de redan nu kommer till Jörlanda kyrka med musikgudstjänsten This land is your land är tack vare Kristina Sjöberg, kantor i Solberga pastorat.

– Jörlanda var den församlingen som var modigast. De ville ha oss trots pandemin och bokade in oss.

Tack vare att restriktionerna släppt kan Andreas Thalenius hoppas på att återigen fylla kyrkan. Musikgudstjänsten hålls den 17 oktober, klockan 18. Det är gratis och inga biljetter säljs, utan först till kvarn-principen gäller.

Kvällen kommer ha något för de flesta, vågar han lova.

– De som kommer dit för det kyrkliga uppskattar att det är bra kyrkligt innehåll och de som kommer dit för musiken kan uppskatta att vi kan så mycket om musikerna och historien bakom. Och bägge uppskattar nog både och.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.