Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Konståkaren Arvid tävlar i Talang – utan sina skridskor

Fredagkväll klockan åtta. Prime time på Tv4. Där ska Arvid Smitt och hans konståkningspartner visa vad de går för i tv-programmet Talang. Men utan is och utan skridskor.
– Det känns overkligt och jättekonstigt. Man vill ju så gärna att det ska se bra ut och att andra ska tycka om det lika mycket som vi gör.

I grund och botten är Arvid Smitt konståkare. Han började i Stenungsunds konståkningsklubb som tioåring och tävlade sedan för klubben på professionell nivå i ungefär tio år.

När han träffade sin konståkningspartner Sofie Roberg började åkningen utvecklas och nu har Arvid en bakgrund som showare lika mycket som klassisk konståkare.

– Tänk Disney on ice, Sofie har varit med där i flera år och är jätteduktig. Jag har gjort liknande saker, men inte för Disney.

De senaste två åren har det dock inte blivit så många shower för dem. I stället har de tränat mer och mer på golvet i stället för isen och det är det vi kommer få se när duon ställer upp i Sveriges största tv-sända talangtävling.

Som ett konståkningsframträdande, fast utan is och skridskor.

– Det har jättestarka inslag från paråkningen och det är mycket känslor. Vi tycker det är roligt med skådespeleri så vi har vävt in det också. Det blir ett emotionellt nummer.

Fick idén om att söka på gymmet

Det var Sofie som föreslog att de skulle söka in till Talang. En av jurymedlemmarna tränar nämligen på det gym där Sofie jobbar och när hon hörde honom prata om programmet frågade hon om han trodde hennes och Arvids nummer skulle vara något för tv-publiken.

– Hon fick ett rungande ja så vi tänkte att vi testar väl. Det blev ganska spontant, säger Arvid.

Tv-programmen är redan inspelade, men alla deltagare är strikt förbjudna att prata om hur det gick förrän programmet är sänt.

Trots att Arvid är van att stå framför publik och att bli bedömd var det något helt annat att stå på den här scenen, jämfört med en konståkningsrink.

– Det är klart de tycker det är häftiga tricks och så, men det handlar mer om att hitta och pricka in jurymedlemmarnas egna små nischer. Det är inte nödvändigtvis den största talangen som vinner utan den som vet hur den ska levereras. Så det var väldigt spännande att ha en sådan typ av jury jämfört med en domare.

Planerar ett mer avancerat nummer – om de går vidare

Om Arvid och Sofie får tre eller fler ja i tv går de vidare i tävlingen och fortsätter tävla om en vinst och prispengar. Semifinalen och finalen är livesända och avgörs med hjälp av folkets röster.

Om de tar sig vidare har de planer på att avancera sitt nummer ytterligare.

– Det första numret gör vi på golv, utan något annat. Nästa grej, om vi går vidare, vill vi utöka med en annan grej. Vi hoppas väldigt mycket på att få gå vidare till det livesända.

Efter flera år som professionell tävlingsåkare, och med själva uppträdandet bakom sig, är Arvid ändå supernervös inför tv-sändningen.

– Det känns overkligt och jättekonstigt. Man vill ju så gärna att det ska se bra ut och att andra ska tycka om det lika mycket som vi gör.

Arvid Smitt

Ålder: 27.

Bor: Göteborg och Stockholm.

Gör: Artist, performer, manager, konståkare.

Talang: ”Det är lite svårt att definiera, vi kanske får ett namn på fredag. Jag vill kalla det typ teatralisk dans med inslag av akrobatik, men det kommer ingen komma ihåg.”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.